> Achter de schermen: Fleur Noy

Achter de schermen: Fleur Noy

“Leren en Werken is een breed en boeiend werkveld”Profielfoto Fleur Noy

“Fleur Noy (27) is sinds november 2017 projectmedewerker bij het Programmateam Leren en Werken. Ze ondersteunt samen met Gera de Vries de Leerwerkloketten bij de uitvoering van het Taalakkoord Werkgevers en werkt ook mee aan andere onderdelen, zoals de voorbereiding van de Leerwerkloketten-plus. Daarnaast is ze taalbuddy van trainee Lina Alloush.

Landelijk

Fleur studeerde European Studies in Maastricht en behaalde daarna de master ‘Politiek en maatschappij in historisch perspectief’ in Utrecht. Haar afstudeeronderzoek ging over lokale burgerinitiatieven in Vlaanderen en Nederland. “Uiteindelijk trok het landelijke perspectief me het meest. Daarom was ik blij dat ik trainee kon worden bij UWV. Daarna kon ik instromen bij het Programmateam Leren en Werken. Ze kenden me al omdat ik als trainee een analyse van de regionale plannen rond het Taalakkoord had gemaakt. Ik werd in eerste instantie webredacteur, maar daar kon ik mijn beleids- en onderzoekskennis niet voldoende in kwijt.”

Taal

De werkzaamheden voor het Taalakkoord Werkgevers doet Fleur samen met Gera de Vries. “Ik leer veel van Gera, zij heeft meer ervaring dan ik. Wij vullen elkaar uitstekend aan. Gera is erg goed in het enthousiasmeren van werkgevers en andere betrokkenen rond taalvaardigheid op de werkvloer. Ik ben dan degene die erop let dat de afspraken voor iedereen helder zijn en dat toegezegde acties worden nagekomen. Zelf ‘heb’ ik ook iets met taalvaardigheid. Ik ben al een aantal jaren vrijwilliger bij ‘Taal doet meer’ in Utrecht, en merk ook daar hoe belangrijk taal is om mee te kunnen doen. Hier in het team ben ik buddy van Lina Alloush, afkomstig uit Syrië. Zij is binnengekomen als taaltrainee en nu een ‘gewone’ trainee bij het Programmateam Leerwerkloketten. Het gaat erg goed, en waar nodig help ik haar met de taal en bij het wegwijs raken in de Nederlandse werkcultuur.”

Beleid

Bij Leren en Werken heeft Fleur het prima naar haar zin. “Ik heb erg veel vrijheid in het werk. Dat is uitdagend, ik leer veel. Ik vind het interessant om de ontwikkelingen rond Leren en Werken te volgen en die te vertalen naar wat de Leerwerkloketten ermee kunnen. Dat heb ik onlangs gedaan met de wetswijzigingen rond voortijdig schoolverlaten.” Fleur vindt Leren en Werken een breed en boeiend werkveld. “Op langere termijn zou ik ook graag ervaring willen opdoen in landelijke beleidsontwikkeling. Wat dichter bij de politiek, bijvoorbeeld bij een ministerie.”

Fleur woont samen met haar vriend op een zolderetage in het centrum van Utrecht. “In mijn vrije tijd ga ik tweemaal per week naar de sportschool, en in het weekend werk ik vaak mee in de lunchroom van mijn moeder, vlakbij ons. Even lekker praktisch bezig zijn.”

Fleur en Gera tijdens een taalbijeenkomst

Fleur (l) en Gera tijdens een taalbijeenkomst.