Nieuws

> Banenoffensief: met een schoolbus op zoek naar leerbanen

Banenoffensief: met een schoolbus op zoek naar leerbanen

Leerbanenoffensief

Op 16 en 17 september reden medewerkers van het Werkbedrijf Regio Zwolle en het Leerwerkloket Regio Zwolle met een schoolbus langs bedrijventerreinen en ROC’s in de regio om werkgevers te informeren over de mogelijkheden van leerbanen. De busrit was een activiteit van de samenwerkende partners in het Werkbedrijf Regio Zwolle in het kader van het Festival van het leren, een wereldwijd initiatief van UNESCO. De campagne in Nederland richt zich op het bevorderen van een leven lang leren.

Naast het ‘ophalen’ van leerbanen had de busrit ook als doel de carrière op de rit te zetten van jongeren die op zoek zijn naar een leuke baan, maar misschien niet de juiste vooropleiding hebben. Of jongeren die voortijdig het onderwijs hebben verlaten en in een leerbaan leren en werken kunnen combineren.

Een aantal van deze jongeren reed mee. Zij gingen met een ‘expert’ mee naar werkgevers om een flyer met uitleg over de voordelen van leerbanen te overhandigen. In het meest gunstige scenario zou dat een directe match kunnen opleveren tussen een jongere en een werkgever. Maar zoals een van de jongeren zelf verwoordde: “Als het voor mij niet direct een leerbaan oplevert dan helpt het misschien toch andere jongeren.”

Na een korte peptalk vertrok de bus richting bedrijventerreinen in de omgeving van Zwolle. In de dagen voorafgaand aan de busrit waren meerdere bedrijven benaderd met uitleg over de actie, wat resulteerde in een aantal warme contacten. Daarnaast was er ook een groot aantal onaangekondigde bezoeken. De opvallende gele Amerikaanse schoolbus met daarop de tekst ‘Leerbanen gezocht’ zorgde ervoor dat het banenoffensief een charmeoffensief was. Veel ondernemers reageerden positief. Waar de medewerker P&O niet beschikbaar was werden contactgegevens gedeeld, maar in alle gevallen stond men open voor het verhaal. Ook goed om te horen: veel bedrijven hebben al BBL plekken.

Bij het Landstede College verzorgden leerlingen een lunch. De bus bleef vervolgens nog een uur staan om jongeren voor te lichten over hun mogelijkheden op het gebied van leren en werken. Jongeren konden bij de bus langskomen voor een cv-check, een studiecheck en de educatiemeter, allemaal hulpmiddelen om helder te krijgen wat een jongere kan en wil. Helaas kwam hier slechts een enkeling op af. Bij het Deltion College werden de jongeren vervolgens ontvangen door een medewerker van het Studenten Succes Centrum. Na een uitleg over de mogelijkheden keerde de bus terug naar Station Zwolle.

Op dag twee ging de busrit naar Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart. Dit keer gingen de experts gericht op zoek naar bedrijven in de branches waar de jongeren in de bus in zochten, transport/logistiek en metaal. Opnieuw reageerden de ondernemers positief en opnieuw werden contactgegevens opgehaald.

Het Alfa College/LOC+ in Hardenberg verzorgde een lunch, waarna met een groep entree leerlingen is gesproken. Een aantal van hen wil graag na de entree opleiding een BBL traject volgen. Met een paar jongeren is heel concreet gesproken over hulp bij het vinden van een leerbaan. Ook is met inburgeraars gesproken. Zij volgen een gecombineerde entree opleiding en NT2. Deze opleiding duurt 2 jaar. Ook zij zijn gewezen op de hulp die het Leerwerkloket samen met de school kan bieden bij het vinden van een leerbaan.

Bij het laatste bedrijf dat werd bezocht was sprake van een mooi succesje. Een jongere die in de metaal wil werken mag langskomen voor een sollicitatie. Voor hem kreeg de middag een gouden randje. De rest van de opbrengst van de busrit is een behoorlijk aantal warme contacten en vooral weer meer bekendheid met de voordelen van leerbanen voor werkgevers in de regio.

Gedurende de twee dagen is er reuring gemaakt via Twitter. In de Stentor verscheen een artikel over de busrit en op Werken.fm was ook een verslag van het banenoffensief te horen. Daarnaast wordt nog gewerkt aan een eigen beeldverslag, gemaakt door de Jonge Reporters.

Categorieën: