> Bezoek AZC

Bezoek AZC

In het AZC wonen drie groepen mensen: asielzoekers, vergunninghouders (statushouders) en uitgeprocedeerde asielzoekers. De mensen die er werken zijn casemanagers en begeleiders die het beste met de bewoners voor hebben. Deze professionele medewerkers voeren gesprekken met de bewoners en proberen hen zo goed mogelijk voor te bereiden op een leven in en na het AZC, ook als er geen toekomst voor hen in Nederland ligt.

Asielzoekers en statushouders zijn zeer gemotiveerd en staan vaak te trappelen om te leren en te werken. Daarom is het LeerWerkLoket benaderd. Het liefst willen de mensen direct geplaatst worden op leer/werktrajecten, ervaringsplekken etc.
De vergunninghouders kunnen tijdens hun verblijf in het AZC een zogenaamde vóórinburgeringscursus volgen. Deze cursus duurt 12 weken. Tijdens de cursus kunnen de mensen zich al voorbereiden op de ‘echte ‘ inburgeringscursus. De officiële inburgeringscursus begint als de asielzoekers officieel in Nederland mogen blijven en als de nieuwe woonplaats van de statushouders bekend is.

Het leren van de Nederlandse taal is één van de belangrijkste aandachtspunten. Daarnaast worden de bewoners ook geïnformeerd over het Nederlandse schoolsysteem, de arbeidsmarkt en solliciteren.
Wij hebben de casemanagers informatie gegeven over de Nederlandse arbeidsmarkt, werk.nl, beroepeninbeeld, het Nederlandse schoolsysteem, MBO, VMBO, taalniveau en sollicitatietips. Waar liggen kansen en waar juist niet.
De casemanagers van het AZC hebben verteld over hun werk en gaven ons een rondleiding over het terrein. Dit gaf ons een inkijk in het leven van mensen die wonen in een AZC. We merkten hoe graag de bewoners willen leren, werken en Nederlanders ontmoeten.

Twee jonge meiden waren bezig met studeren voor een toets Nederlands en Wiskunde. Beiden volgen de Havo, één in de 4e klas en de andere in de examen klas. Ze zijn 3 jaar in Nederland en wilden ons graag vertellen waar ze mee bezig zijn.
We hebben ook een woning van binnen gezien. In een huisje kunnen 8 personen wonen. Het is een soort bouwkeetje dat is ingericht met brand-trage meubels, stapelbedden, een eenvoudig keukenblok, een toilet en een douche.
Verder bezochten we een klasje met 5 Syrische studenten die alvast bezig waren om Nederlands te leren. De studenten, van verschillende leeftijden, konden al een klein gesprek met ons voeren in het Nederlands. De docente was een vrijwilligster die Nederlandse conversatielessen gaf. Toevallig vertelde zij net iets over het Nederlandse schoolsysteem waar wij gelijk een aanvulling op konden geven in de vorm van een flyer.

Iedereen die wil, kan en mag zich aanmelden voor een rondleiding op het AZC Beverwaard.
Wij zeggen: doen!
Het geeft zoveel duidelijkheid over het leven van de mensen die wonen en werken in het AZC.

Gil en Evelyn, adviseurs LeerWerkLoket Rijnmond