Nieuws

> Drie winnende 'Elfjes' onthuld op Stadhuisplein Zoetermeer

Drie winnende 'Elfjes' onthuld op Stadhuisplein Zoetermeer

foto onthulling gedichtjes

Goed kunnen lezen en schrijven is erg belangrijk om je te kunnen redden in deze maatschappij. Isabelle Vugs: “Laaggeletterdheid is een probleem wat nog steeds niet goed onderkend wordt. Terwijl het op zoveel punten effect heeft.” Voorzichtige schattingen geven aan dat laaggeletterdheid en laaggecijferdheid de maatschappij jaarlijks zo’n 127 miljoen euro kost.

Isabelle Vugs: “Vaak denkt men dat laaggeletterdheid betekent dat je niet kunt lezen of schrijven, maar dat is analfabetisme. Laaggeletterdheid is moeite hebben met lezen of schrijven. Vaak ontwikkelen mensen die hiermee kampen allerlei ‘foefjes’ om het te verbloemen, terwijl ze ondertussen steeds meer buiten de samenleving komen te staan. Denk maar na. Niet begrijpen wat er op de bijsluiter van je medicijnen staat, je kinderen niet voor kunnen lezen uit een spannend boek of de ondertiteling van een tv-programma niet kunnen lezen. Isabelle Vugs: “Het zorgt ervoor dat iemand minder kansen krijgt. Bijvoorbeeld doordat je geen baan kunt krijgen of doordat je je kinderen niet kunt helpen met hun huiswerk.” Kinderen van laaggeletterde ouders hebben dubbel zoveel kans om zelf ook laaggeletterd te worden. Als wethouder maakt zij zich graag sterk voor dit onderwerp.

“Zoetermeer heeft een aantal praktische uitvoeringen om dit probleem structureel aan te pakken zoals Taalmaatjes, Taalcoaches, het Taalhuis en de Taalmeter bij het WZI.” Het laatste is een pilot waarbij de klantmanagers een checklist hebben om laaggeletterdheid te kunnen signaleren om zo nodig mensen door te kunnen verwijzen naar de taalwijzer van het Taalhuis in de bibliotheek.

De winnende ‘Elfjes’ zijn te bewonderen op twee doeken die hangen op de hekken rondom het Stadhuis en zijn geschreven door Mitra Talemroud, Ali Alissa en Manouk van Willensvaart. Wethouder Vugs is erg trots op de deelnemers en sprak lovende woorden over het talent in bijzijn van genodigden en belangstellenden.