> Een collega stelt zich voor

Een collega stelt zich voor

Sinds twee jaar geef ik dinsdagmiddag van 1 tot 4 uur bij het leerwerkloket Rijnmond onafhankelijk advies en voorlichting aan jongeren t/m 26 jaar.
Deze jongeren kunnen bij loket terecht met vragen over scholing, opleidingen, stageplekken en vacatures WSPR jong.

De meeste vragen bij het loket gaan over BBL. In een leerwerkbaan wordt werken en leren gecombineerd. Dit wordt ook wel duaal leren genoemd. In een leerbaan kan de medewerker bij een bedrijf werken én een opleiding volgen. Als de opleiding gevolgd wordt bij een erkende mbo-opleiding spreken we van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij de BBL-variant vindt de opleiding hoofdzakelijk in een bedrijf plaatst. 60% of meer van het onderwijsprogramma bestaat uit beroepspraktijkvorming.

Het werk voor het loket start in de ochtend met een werkoverleg, uiteraard belangrijk om de laatste informatie door te nemen en zeker ook voor de collegiale sfeer.

De rest van de week werk ik bij de gemeente Rotterdam in de functie van jobcoach. Ik bied vanuit de afdeling matching persoonlijke ondersteuning en begeleiding op de werkvloer.

De coaching heeft tot doel het bevorderen van werkzoekenden met een WWB uitkering in reguliere arbeidsplaatsen. Ik begeleid mensen die moeilijk aan het werk komen. Dat doet de gemeente Rotterdam jaren, met succes. Wat de aanpak uniek maakt zijn de doelgerichte begeleidings-trajecten die helemaal zijn toegesneden op werkgever en werknemer. De aanpak richt zich uitsluitend op de zogenaamde ‘zachte’ factoren/vaardigheden en de randvoorwaarden van de job: arbeidsattitudes, omgevingsfactoren in het bedrijf of in de sociale omgeving van de werknemer, praktische afspraken omtrent werktempo, communicatieve vaardigheden, motivatie en prestatie.

Ik ben geboren in Rotterdam Kralingen en heb vanaf mijn 8e jaar in Noord Limburg gewoond, vanaf mijn 18e jaar ben ik terug verhuisd naar Rotterdam. Ik kwam hier van jongs af aan al regelmatig, door die jaren ben ik echt alle straten en leuke plekjes van de stad gaan kennen. Vooral op het gebied van restaurants, uitgaan, winkelen en cultuur heeft de stad aan de Maas veel te bieden, en dat is wat mij aanspreekt! Door de moderne architectuur, festivals en de toename van toeristen in de stad is er altijd wel iets gaande in de stad. Als geboren Rotterdammer toch een trots gevoel! Naast mijn werk ben ik graag met mijn hobby bezig. Ik doe aan fitness en loop graag urenlang over het strand langs de zee. Daarnaast heb ik een jaar geleden de Camino Santiago de Compestella gelopen van Saint Jean Pied de Port in Frankrijk naar Finisterre aan de Spaanse kust.

Dit was een wandeling van 900 kilometer die ik in 5,5 week heb gelopen. Overdag vanaf 07:00 uur met de rugzak op pad en laat in de middag in een guesthouse (Auberge) eten, kleding wassen en overnachten in de slaapzaal met stapelbedden. Hierdoor leer je veel andere pelgrims kennen en loop je bijna elke dag met iemand anders mee, zeer goed voor de Engelse taal. Absoluut een aanrader voor iedereen!

Mocht het je leuk lijken om een keer kennis met mij te maken, schroom dan niet en kom naar het leerwerkloket aan de Schiekade.

Gil Dolk