> Een cv is maar een momentopname

Een cv is maar een momentopname

De horeca zat Erkan in het bloed, maar een sociaal leven had hij niet. In 1999 opende hij een nieuw eetcafé aan het Noordplein. Acht jaar later sloot de zaak; het liep niet goed genoeg. Eigenlijk was Erkan wel opgelucht. “Zestien tot zeventien uur per dag werken is zwaar. Ik had geen sociaal leven meer. Altijd maar werken. Mijn toen nog kleine kinderen zag ik bijna nooit in die tijd.” Al snel vond Erkan heel ander werk. Hij ging als algemeen bouwmedewerker aan de slag. Vooral betonstorten voor bekistingen en funderingen. “Ervaring had ik niet”, zegt Erkan eerlijk. “Maar ik kreeg gelukkig toch die kans. Ik vond het prachtig werk. En ik had mijn leven weer terug.”

Twee jaar later sloeg de crisis in de bouw toe. Wie als laatste binnen was, ging er als eerste uit. Voor Erkan begon een tocht langs verschillende tijdelijke banen. Als monteur van kunststof ramen en een paar jaar op Schiphol. Op een gegeven moment was er ook geen tijdelijk werk meer en kwam Erkan in de uitkering. “Nee, dat vond ik niet fijn. Ik vind: je moet je eigen geld verdienen. Als er een kans op werk voorbijkomt, moet je die met beide handen aangrijpen. Maar in die tijd was het echt moeilijk om iets te vinden. Ze vroegen steeds ervaring die ik niet had. Maar een cv is maar een momentopname. Als je wilt kun je dingen heel snel leren. Maar je moet wel de kans krijgen.”

Erkan had geluk met zijn matchmaker Khalida Hayani. Zij stelde hem voor het leerwerktraject voor beveiliger te volgen. Dat is een samenwerkingsverband tussen beveiliger Securitas, het Zadkine college en het Werkgevers Servicepunt Rijnmond. Inmiddels heeft hij meer dan de helft van de opleiding al achter de rug en werkt hij voor Securitas op het gemeentelijke werkplein Herenwaard. In mei hoopt hij examen te doen en zijn diploma te halen.

Het bevalt hem prima op de Herenwaard. “Ik krijg goede begeleiding en heb aardige collega’s. Ze helpen me goed en ik krijg alle ruimte om praktijkervaring op te bouwen. Mijn collega’s en ik zorgen hier voor de veiligheid van personeel en klanten. Als iemand stampij maakt, moeten wij de betreffende persoon naar buiten begeleiden volgens de instructies. Dat gebeurt zeker één keer per dag. Het mooie van deze baan is dat je gedrag leert waarnemen. Ik zie nu aan iemands houding of hij agressief wordt. Het is ook goed om weer aan het werk te zijn en een diploma te halen. En er zijn veel mogelijkheden om door te groeien bij Securitas.”

Echt een droom voor de toekomst heeft Erkan niet. “Ik heb veel leuke tijden gehad maar mijn gezondheid en mijn gezin zijn nu het belangrijkst. Ik zie wel waar de wind naartoe waait. Een ding weet ik zeker: terug in de horeca wil ik nooit want ik weet maar al te goed wat dat van je vraagt.” Tips voor andere werkzoekenden heeft hij wel. “Toon lef, vraag gewoon om die kans. En hou vol. Als je echt wilt, vind je werk. Want waar een wil is, is een weg.”