Henny de Haas

> Henny de Haas, algemeen directeur/eigenaar Hoppenbrouwers Techniek

Henny de Haas, algemeen directeur/eigenaar Hoppenbrouwers Techniek

Hoppenbrouwers is een technisch installatiebedrijf met zo’n 1200 medewerkers. Wij doen alles op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, zonnestroom en industriële automatisering: we hebben bijvoorbeeld tienduizend CV ketels in onderhoud, doen de installatie bij grote distributiehallen en we bouwen mee aan de hoogste woontoren van Eindhoven. Dus echt van alles, van groot naar klein. Zolang het maar in de regio is en met installatie te maken heeft.

Waarom is een Leven Lang Ontwikkelen zo belangrijk voor jouw bedrijf?

Een Leven Lang Ontwikkelen betekent dat wij voortdurend kijken naar wat er nodig is om iemand met plezier naar het werk te laten gaan. Want dat is uiteindelijk het belangrijkst; zo haal je het beste uit de mensen. En ik spreek uit ervaring. Op mijn 17e ben ik zelf als leerling monteur begonnen. In die eerste jaren heb ik allemaal diploma’s gehaald en op mijn 25e ben ik weer naar school gegaan voor een studie technische bedrijfskunde. Als ik naar mezelf kijk dan denk ik: een Leven Lang Ontwikkelen is een leven lang genieten.

Hoe breng je het in de praktijk?

Bij Hoppenbrouwers kunnen mensen volop doorgroeien. Als iemand een opleiding wil volgen die past bij de functie, dan gaan we dat gewoon doen.
Mensen kunnen kiezen uit bedrijfsbrede- en vaktechnische opleidingen. De bedrijfsbrede opleidingen bieden we zelf aan: hoe word ik een betere leider, hoe kan ik beter samenwerken, hoe word ik een betere collega, dat soort zachtere skills. Vaktechnische trainingen en opleidingen moeten de mensen zelf uitzoeken. Zij weten over het algemeen heel goed wat er speelt binnen hun vakgebied. Iemand die bijvoorbeeld met software werkt, is beter op de hoogte van de softwareontwikkelingen dan ik.

Hoe kun je hiermee andere ondernemers helpen?

Eens in de zoveel tijd nodig ik een groepje van tien ondernemers uit en dan vertel ik het verhaal van Hoppenbrouwers. Dat verhaal is niet alleen een Leven Lang Ontwikkelen, het is het hele model waar wij in zitten. In dat model zetten wij de medewerker op één. Als je de medewerker op één zet, en een goed team bouwt waarin iedereen goed tot zijn recht komt, dan wil die medewerker vanzelf beter worden. Dat bereik je niet alleen met het organiseren van cursussen en trainingen; dat zit in veel meer aspecten. Mensen leren ook van elkaar, van werken in teamverband.

Hoe is de samenwerking met Leren en Werken tot stand gekomen en welk traject is er doorlopen?

Ik ben al geruime tijd ambassadeur van Leren en Werken. Als ambassadeur vertel ik mijn persoonlijke verhaal en deel ik de visie van ons bedrijf. Ik ben een soort rolmodel.

Tot slot: Wanneer schakel je Leren en Werken weer in?

Als je als ondernemer twijfelt over bepaalde dingen op het gebied van een Leven Lang Ontwikkelen, dan is het zeer verstandig om naar het Leerwerkloket te gaan. Het Leerwerkloket adviseert goed en brengt ondernemers met elkaar in contact.