> Karin Opperman: “Verzilver je ervaring"

Karin Opperman: “Verzilver je ervaring"

Karin Opperman ziet ernaar uit om haar hersenen weer te laten kraken. Ze zet haar werkloosheid om in motivatie om verder te leren. Een extra steun in de rug zijn de scholingsvoucher en de scholingslening.

Karin kan het iedereen aanraden om te kiezen voor een studie. “Het vult je rugzak en geeft zeker ook invulling aan werkloos zijn. Ik heb me al een voorstelling gemaakt hoe mijn diploma-uitreiking eruit gaat zien en wie daarbij aanwezig zullen zijn. De laatste keer kregen mijn kinderen een diploma, straks gaat het om mij, ook al is dat niet waarom ik het doe!

De keuze voor een studie

“Via het UWV kwam ik in contact met het Leerwerkloket. Samen met de loopbaanadviseur bracht ik alles in kaart. Ze zette me aan het werk. Ik moest een aantal zaken onderzoeken zoals de arbeidsmarktrelevantie van de studie. Deze voor mij nieuwe informatie beïnvloedde mijn studiekeuze want ik wilde wel kiezen voor een opleiding die mijn kansen op de arbeidsmarkt vergrootte. De investering moet ook iets opbrengen. De keuze is gevallen op projectmanagement, een brede studie die me methodisch leert kijken. De lening en de voucher maken het gemakkelijker voor me, want ik betaal deze studie zelf.”

Werkloosheid

Toen Karin net werkloos was, zag ze veel beren op de weg: “ik voelde me oud, vaak machteloos en het feit dat ik een vrouw ben, leek ook geen voordeel. In de training Succesvol naar werk die ik volgde bij het UWV, zag ik mensen die zich uitgerangeerd voelden. Ik liet dit gevoel niet toe. Ik wilde senioriteit juist als voordeel zien. Ik investeerde hier bewust in: veel netwerken, vrijwilligerswerk, ik vloog alle gebieden aan ook al leverde het me niet direct een baan op, het verrijkte me wel.

In de training Succesvol naar werk hoorde ik voor het eerst over de scholingslening van de gemeente Tilburg en de scholingsvoucher van het UWV. Deze twee financiële regelingen mocht ik beiden inzetten voor een opleiding. Dit triggerde me: hier lagen mogelijkheden. En die heb ik aangegrepen. ”

De toekomst

 “Ik realiseer me dat de komende tijd een grote belasting zal geven, maar daar schrik ik niet voor terug. Het is veel, maar niet onoverkomelijk.”
Karin blijft naast het volgen van de studie ook beschikbaar voor de arbeidsmarkt. “Ik heb  voor mijn laatste sollicitatie mijn beste brief ooit geschreven. Ik mocht op gesprek komen en kreeg de baan. De opleiding projectmanagement is voor deze baan geen vereiste maar het is zeker een pluspunt.
Als je kiest voor een studie verleg je je blik naar de toekomst. Je kijkt anders naar je werkloosheid. Dat werkt allemaal door. En een gretige werkzoekende valt nu eenmaal meer op bij een werkgever.”

Meer weten over de scholingslening van de gemeente Tilburg? Scholingslening gemeente Tilburg