> Leerwerkdag 2019: Iedereen een droombaan

Leerwerkdag 2019: Iedereen een droombaan

Maandag 4 november 2019 vond de jaarlijkse Leerwerkdag plaats. Een dag waarop alle medewerkers van de Leerwerkloketten bijeenkwamen om  met en van elkaar te leren. Ruim honderdvijftig adviseurs, projectleiders, ondersteuners en een aantal collega’s van partnerorganisaties werden door het landelijk team Leren en Werken welkom geheten in het Van der Valk Hotel Utrecht. Zij kregen een programma voorgeschoteld vol inspiratie, kennisdeling en netwerken.

Delen

Landelijk manager Rieky Janssen opent het programma: “Anders dan vorige keren zijn er ditmaal geen landelijke sprekers. Het is puur een dag voor jullie zelf, met twee rondes workshops waarin tips en good practices gedeeld worden. Als derde ronde hebben we iets nieuws: een aantal thematische ‘netwerkkamers’ waar je vragen kunt stellen en wensen en ideeën kunt inbrengen.”

Dan is het woord aan dagvoorzitter Esther van der Voort, voormalig ambtenaar van SZW en nu presentator en stand-up comedian. Ze vraagt de deelnemers zich voor te stellen aan iemand achter hen die ze niet kennen. Ook informeert ze hoelang de reistijd naar Utrecht was; dit varieert van een paar minuten fietsen tot ruim drie uur in het OV of met de auto. Het applaus dat ze telkens vraagt brengt de stemming er in.

Gekleurde muis

“Hoewel jullie geen landelijke sprekers wilden, hebben we toch een uitzondering gemaakt”, kondigt Esther keynote speaker Huub van Zwieten aan. Huub is vooral bekend als ‘droombaangoeroe’. Hij schreef het boek ‘Thank God it’s Monday’ en draagt de visie uit dat je alleen van het juiste werk gelukkig wordt. Hij onderscheidt drie typen werknemers: tien procent zijn ‘gestampte muizen’ met burn-out, achtenzeventig procent ‘grijze muizen’ die hun werk niet echt leuk vinden, en slechts twaalf procent zijn ‘gekleurde muizen’ die hun talenten optimaal inzetten. Hij vraagt de deelnemers aan degene naast hen te vragen waar ze goed in zijn. Ook mogen ze hun droom delen. Er is een deelneemster die achtergrondzangeres wil zijn van René Froger. Een ander wil life-coach worden. “Een gekleurde muis worden is iets wat je zelf moet doen”, geeft Huub de deelnemers mee. Een droom zorgt daarbij voor richting en motivatie: op één van de sheets  kijkt een klein katje in de spiegel en ziet zichzelf daarin als een leeuw.

Workshops

Vervolgens zwermen de deelnemers uiteen naar de twaalf workshops. Deze worden grotendeels gegeven door deskundigen vanuit de Leerwerkloketten en door vertegenwoordigers van partnerorganisaties. Zo vertellen Trudie Rupert (LWL) en Pascal Foorthuis (WSP) uit Midden-Gelderland over hun gezamenlijke aanpak van de werkgeversdienstverlening. Steffen Pilkes (LWL) en Tamara Sloothaak (SBB) presenteren hun samenwerking in Friesland rond de pilot praktijkleren. Landelijk adviseur Theo van Duijl geeft een workshop over SROI (Social Return On Investment). Er zijn workshops over succesvolle instrumenten zoals de Achterhoekse bedrijventour ‘Gluren bij de buren’, presentaties van best practices en bruikbare methoden, en puur informerende of visievormende workshops. Ook kunnen de leerwerkadviseurs leren ‘borrelbabbelen’ oftewel ontspannen netwerken.

Netwerkkamers

Na het uitgebreide lunchbuffet en de tweede workshopronde gaan de ‘netwerkkamers’ open. In het Dienstverleningscafé mogen adviseurs aangeven in hoeverre de informatie op lerenenwerken.nl aansluit op de vragen en behoeften van werkgevers en werkzoekenden. Ook  is er een ‘sneak preview’ van de nieuwe landingspagina voor werkzoekenden. De Kennisbieb gaat vooral over het besloten gedeelte voor professionals op lerenenwerken.nl, de Community. Hoe vind je er de weg, zijn er tips of wensen? Het Leerwerktheater biedt je de kans om je aan de hand van stellingen uit te spreken over de rol van het Leerwerkloket in de regio. Verder zijn er nog de Communicatiewinkel met Leren en Werken-materialen en de No escaperoom; in de laatste kun je ervaren hoe het is om te leven met een beperking.

Borrelbabbelen

De afronding van de dag gebeurt plenair. Esther constateert dat het energieniveau van de deelnemers nog wonderbaarlijk hoog is: dat zegt iets positiefs over de dag. Zij heeft haar oren overal te luister gelegd en intrigerende flarden verzameld: exogene macrotrends, een 60-jarige werkzoekende die op Tinder moet, het meao als ‘oudhollands’ diploma, een speciaal mbo voor ongehuwde moeders, bedrijven die een schoolklas adopteren. Overal doorheen klinkt als een soort mantra: samenwerken, expertise delen, elkaar iets gunnen.

Rieky sluit af en bedankt de deelnemers voor hun aanwezigheid. Voor de medewerkers van het landelijk team zijn er bloemen vanwege de voortreffelijke organisatie.

En dan is het tijd voor het laatste onderdeel: borrelbabbelen!

De deelnemers ontvangen bij vertrek een goodiebag met o.a. een droomvanger, een powerbank en het boek van Huub.

Meer over de Leerwerkdag van 4 november 2019 vind je hier (community). Bekijk ook de uitvoerige fotoreportage!