Nieuws

> Statushouders oriënteren zich op de arbeidsmarkt tijdens de opleiding

Statushouders oriënteren zich op de arbeidsmarkt tijdens de opleiding

Jonge statushouders

Onlangs zijn dertien jonge statushouders gestart met ontdekken in welke branche ze in de toekomst gaan werken terwijl ze nog bezig zijn met inburgeren en een MBO-opleiding volgen. Na een arbeidsmarkt oriëntatiefase start de stage in de branche die het beste bij hun past en waar kansen zijn om betaald werk te vinden na de MBO-niveau 1-opleiding: Retail; Installatietechniek; Mobiliteit; Horeca en Logistiek

Jonge statushouders hebben weinig kennis van de arbeidsmarkt bij het zoeken naar een opleiding of werk na hun inburgering. Ook  voelen ze onder druk van hun sollicitatieplicht weinig ruimte om zich te oriënteren naar een opleiding of beroep. Tegelijkertijd is er een arbeidskrapte in genoemde branches.

Met dit traject bieden we de jongere statushouder de mogelijkheid om zonder druk van sollicitatieplicht zich te oriënteren en bij diverse branches te snuffelen voordat hij/zij een keuze voor het leerwerktraject maakt. Tijdens deze BOL-opleiding heeft de jongere recht op studiefinanciering. Na een succesvolle afloop van het traject heeft de kandidaat een MBO-1 diploma op zak en is ingeburgerd.

In een carrouselmodel gaan deelnemers, gedurende 3 dagen per branche, onderzoeken en ondervinden wat de beroepen in de branche inhouden. Hiervoor zullen ze bedrijven bezoeken, werknemers kort interviewen, een praktijkervaring opdoen, etc.
Van de vijf keuzebranches dient iedere deelnemer minimaal 3 profielen te kiezen en te volgen. Alle combinaties zijn mogelijk doordat de dagen niet tegelijkertijd worden gepland.

De deelnemer bepaalt na deze carrousel zijn definitieve profielkeuze waarna in de laatste maand van de oriëntatiefase (januari 2020) door de stagecoördinator van de school samen met de deelnemer de matching met stagebedrijven plaatsvindt en de deelnemer sollicitatiegesprek(ken) voert.

De deelnemer volgt aansluitend tot en met januari 2021 de opleiding waarbij de vaktheorie en vakvaardigheden gericht zijn op het profiel naar keuze en de deelnemer 2 dagen op stage gaat.

Dit traject kwam tot stand in samenwerking met de Midden-Limburgse gemeenten en het project Talent in Bedrijf van Gilde Opleidingen.

 

Categorieën: 
Leerwerkloket:  Leerwerkloket Midden-Limburg