> MBO Tandartsassistent

MBO Tandartsassistent

Omschrijving

Tandartsassistente worden op je eigen tempo!
De tandarts assisteren, voorlichting geven, patiënten ontvangen, administratie: wat kan de tandartsassistente eigenlijk niet? Lijken die verantwoordelijkheden en werkzaamheden jou leuk? Dan is de mbo-opleiding Tandartsassistente (niveau 4) een goede keuze. Als tandartsassistente kun je bijvoorbeeld aan de slag in een tandartspraktijk, ziekenhuis of tandheelkundig laboratorium of bij tandheelkundige opleidingen.

Wat houdt het beroep tandartsassistente in?

Na de Tandartsassistente opleiding kun je aan de slag als tandartsassistent. Een tandartsassistente is hulpvaardig, patiëntgericht en draait ook haar hand niet om voor administratieve taken. Gediplomeerde tandartsassistenten verrichten onder andere de volgende taken:

 • de tandarts assisteren;
 • zelfstandig handelingen verrichten;
 • voorlichting en advies geven;
 • administratieve taken uitvoeren.

Inhoud

Wat leer je tijdens de opleiding Tandartsassistente?
Tijdens de opleiding Tandartsassistente word je uitstekend voorbereid op het werken in een tandartsenpraktijk. Je ontwikkelt je medische kennis en handelingen, maar verbetert ook je communicatieve en administratieve vaardigheden. Enkele thema’s die tijdens de tandartsassistente opleiding aan bod komen zijn:

 • ziekten en infecties in de mondzorg
 • voorlichting en preventie
 • assisteren bij behandelingen

Gratis: 7 praktijkdagen
Iedereen die een mbo-opleiding volgt bij het NTI MBO-College volgt 3 algemene praktijkdagen: de startbijeenkomst, de stagebijeenkomst en de praktijkdag algemene vakken. Tijdens de 4 opleidingsspecifieke praktijkdagen van de opleiding Tandartsassistente leer je de beroepsvaardigheden die horen bij het beroep tandartsassistente. De praktijkdagen zijn ontzettend leuk en leerzaam. Tijdens de praktijkdagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • voorlichting geven
 • effectief communiceren
 • fluoridebehandelingen
 • mondhygiëne

training en examen ‘Reanimatie en AED’*
*Hiervoor ontvang je een officieel diploma van de Reanimatieraad.

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen ontvang je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen. Voor deze opleiding kun je onder meer kiezen uit de keuzedelen:

 • Duits in de beroepscontext A2
 • Orthodontieassistent
 • Bijzonder zorggroepen TA
 • Praktijkorganisatie TA

Studieprogramma van MBO Tandartsassistente
Binnen de mbo-opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je later nodig hebt in je beroep. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

Studeer via de derde leerweg
Het NTI biedt de mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij: mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen.

Toelating

Toelatingseisen voor de opleiding Tandartsassistente
Om toegelaten te worden tot de mbo-opleiding Tandartsassistente op niveau 4 dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma's of bewijzen:

 • mbo niveau 3
 • vmbo (K, G, T)
 • lbo of vbo (minimaal 3 vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal 3 vakken op B-niveau)
 • mavo, havo, vwo
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • basisopleiding Tandartsassistente (Nieuwe kwalificatiestructuur)

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de toelatingstoets!
Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet voor de opleiding MBO Tandartsassistent, kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze! Als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van het NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug.

Kom je in aanmerking voor vrijstellingen?
Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College.

Advies van onze studieadviseurs
Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van het NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Stage

Stage tijdens de opleiding Tandartsassistente
Voor het eerst assisteren bij het vullen van een gaatje, een röntgenfoto maken, patiënten ontvangen? Je doet het tijdens de stage van de Tandartsassistente opleiding. Je kunt stage lopen bij een tandartsenpraktijk, maar ook in een ziekenhuis of bij een verpleeghuis. Als je al een baan in de tandheelkunde hebt, kun je die voordragen als stageplaats.

Stageduur van de opleiding Tandartsassistente
De stage voor de opleiding Tandartsassistente bedraagt in totaal 800 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker!

Niet in staat om stage te lopen?
Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen.

Begeleiding door een stageadviseur
Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Examen

Examens van de opleiding Tandartsassistente
De opleiding Tandartsassistente bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de Proeven van Bekwaamheid.

Elke dag digitaal examen doen
Een groot deel van de examens bij het NTI MBO-College wordt digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Tandartsassistent. De overige examens worden minimaal 4 keer per jaar schriftelijk geëxamineerd.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.
De examenkosten bedragen € 1.345,00 .*
Deze kosten zijn inclusief de NTI theorie- en praktijkexamens, de proeven van bekwaamheid (indien van toepassing) en de eindbeoordeling van de stage.
*Prijswijzigingen onder voorbehoud.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de opleiding Tandartsassistente?
Als tandartsassistente heb je een dynamisch en veelzijdig beroep. Je assisteert de tandarts of specialist bij behandelingen en onderzoeken, je ontvangt de patiënten en stelt ze op hun gemak. Je zorgt dat het instrumentarium schoon is en klaarligt voor de tandarts. Je kunt na de opleiding Tandartsassistente aan de slag in:

 • tandartspraktijken
 • ziekenhuizen
 • verpleeghuizen
 • tandheelkundige laboratoria
 • tandheelkundige centra

MBO Tandartsassistent niveau 4 5711