> Loopbaan

Loopbaan

Tijdens je hele loopbaan is het nodig te blijven leren. In elk geval om je vak bij te houden of je daarin verder te ontwikkelen. Het kan ook zijn dat je aan het werk bent gegaan zonder afgemaakte opleiding, en nu alsnog een diploma wilt halen. Of je wilt een overstap maken naar een andere baan.

Ben je zonder diploma gaan werken, dan kun je alsnog een startkwalificatie behalen om je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Een startkwalificatie geldt als minimaal opleidingsniveau om kans te hebben op een volwaardige baan. Je hebt een startkwalificatie wanneer je in het bezit bent van minimaal een havo-diploma of een mbo niveau 2 diploma.

Wanneer je al hebt gewerkt, is het mogelijk om op basis van je inmiddels verworven ervaring vrijstellingen te krijgen voor de opleiding. Kijk hiervoor bij het Ervaringscertificaat (EVC) of je kan leren en werken in een leerbaan.

Beroepskeuze

Of je nu wilt omscholen of bijscholen, de eerste stap is uitzoeken welk werk bij je past. Om te weten hoe jij in elkaar zit, kunnen beroepskeuzetesten je helpen. 123Test biedt gratis tests op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Op Werk.nl vind je testen voor interesses, kwaliteiten en motivatie.

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je interesses zijn, kun je gerichter zoeken naar vacatures. Ook kun je tijdens een sollicitatiegesprek goed uitleggen wat je de werkgever te bieden hebt. Met de Competentieatlas vind je aan de hand van je competenties en interesses beroepen die bij je passen. Je vindt informatie over deze beroepen en de kansen op werk. Ook kun je direct vacatures bekijken. Bezoek Beroepeninbeeld.nl voor informatie over beroepen en sectoren. Lees het digitale Werkblad voor veel tips over het zoeken en vinden van werk.

Kansen op werk verkennen

In het ene beroep is meer kans op werk dan in het andere. Kijk daarom goed of in de richting die je leuk lijkt, ook werk is. Hiervoor kun je de Werkverkenner op Werk.nl gebruiken, die informatie biedt over de arbeidsmarktkansen van beroepen in een bepaalde regio. Daarnaast vind je hier recente informatie en onderzoeken met betrekking tot de arbeidsmarkt.

Netwerk vergroten

Heb je momenteel geen werk en wil het nog niet lukken om een betaalde baan te vinden? Vrijwilligerswerk of een stage zijn een goede manier om toch werkervaring op te doen. Bovendien houd je zo regelmaat in je leven en leer je mensen kennen. Het is altijd handig om je netwerk te vergroten. Op Vrijwilligerswerk.nl vind je vrijwilligersvacatures in lokale vacaturebanken. Op Stagemarkt.nl vind je stageplekken bij leerbedrijven. Een andere manier om je netwerk te vergroten is het bezoeken van georganiseerde bijeenkomsten. De Broekriem is een beweging die via internet in diverse steden inspirerende activiteiten en netwerkontmoetingen organiseert voor werkzoekenden. Voor vrouwen die elkaar willen inspireren zijn er in diverse steden leuke bijeenkomsten van de Tafel van Eén.