Nieuws

> Leren in werk bij Inclusief Groep

Leren in werk bij Inclusief Groep

docenten en leerlingen

In september 2016 is de Entree opleiding gestart. Dit is een samenwerking tussen Inclusief Groep, ROC Landstede en MijnSchool. Veertien jongeren volgen een BBL opleiding voor 1 dag per week en hebben voor de overige dagen een passende baan bij of via Inclusief Groep. Werkplekken worden aangeboden door Het Goed, Boni Supermarkten, Confed Systems, Hey, Gresbo Elektromontage, Gresbo Groen en Gresbo Schoonmaak. Deze werkgevers vertegenwoordigen de richtingen: winkel, groen, techniek en schoonmaak.

Een jaar verder kan het traject een succes worden genoemd. 9 jongeren zijn gestart en in de loop van het jaar zijn er nog 5 ingestroomd. Deze jongeren werken allemaal met een traject op maat toe naar hun Entree diploma. Een aantal hoopt eind van dit jaar hun diploma in ontvangst te kunnen nemen. De rest volgt begin volgend jaar. Gezien het succes is er op 28 september een nieuwe tweede groep jongeren gestart die deze opleiding gaan volgen. Hendrik Jan en Ria zijn de docenten van Landstede die elke donderdag de lesdag verzorgen voor de leerlingen. De andere dagen werken de jongeren bij of via Inclusief Groep. Zo is de één werkzaam binnen Inclusief Gresbo in de schoonmaak en is de ander via Inclusief Intervens gedetacheerd bij een werkgever in de regio.

Gert-Jan Gerrits, directeur Inclusief Gresbo/Intervens, heette de jongeren op 28 september van harte welkom als nieuwe collega’s. Op zijn vraag waarom het nu zo belangrijk is dat de jongeren weer naar school gaan, werd geantwoord: “Door te leren, blijf je jezelf ontwikkelen. Dit is belangrijk voor de jongeren zelf, maar ook zeker voor de werkgever. Want door jezelf te ontwikkelen, kunnen de jongeren meer  verantwoordelijkheid aan en kunnen ze doorgroeien in hun werk.” Daarnaast wordt het rendement ook hoger en dit is weer in het voordeel van de werkgever. Een win-winsituatie dus. Een groot voordeel van deze constructie is dat de jongeren naast het leren ook een baan hebben en zo voor hun eigen inkomen kunnen zorgen.

Inclusief Groep zet het komende jaar fors in op het ontwikkelen en uitvoeren van diverse leerlijnen. De ervaring leert namelijk dat om mensen terug te brengen naar de (reguliere) arbeidsmarkt het heel belangrijk is dat de workflow ‘leren in werk’ wordt toegepast. Door een professionele leerwerkstructuur leren mensen werken in een passende werkomgeving. Wij vinden het van essentieel belang dat het gaat om ECHT werk. Het bieden van echt werk (loonvormende arbeid) biedt Inclusief Groep, in allerlei variaties, het onderscheidend vermogen. "Wij hebben namelijk een infrastructuur met verschillende werksoorten, vaktrainingen en optimale begeleiding. De Entree-opleiding past goed in deze ontwikkeling". 

Op de foto: een aantal leerlingen van de oude en nieuwe groep, samen met de docenten Ria en Hendrik Jan van Landstede en de directeur van Inclusief Gresbo/Intervens Gert-Jan Gerrits

Categorieën: