Nieuws

> Dik 11.000 bezoekers proeven aan baan op Werkfestival in Groningen

Dik 11.000 bezoekers proeven aan baan op Werkfestival in Groningen

​Meer dan 11.000 werkzoekenden bezochten op woensdag 31 oktober het Werkfestival op het Suikerunieterein in Groningen. Ruim 300 werkgevers gingen met hen in gesprek over hun carrière. Dit leidde in maar liefst 4.600 gevallen tot vervolgafspraken.

Het Werkfestival is een initiatief van Werk in Zicht: een regionaal samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven (sociale werkvoorziening) in Groningen en Noord-Drenthe. De organisaties werken samen aan een inclusieve arbeidsmarkt om werkgevers en werkzoekenden te verbinden. 

Alles draait om beleving

Op het Werkfestival draaide het allemaal om beleving. Werkzoekenden en bezoekers konden letterlijk een beroep ervaren door bijvoorbeeld muurtjes te metselen, op een shovel te rijden of in een operatiekamer te werken. Hierdoor kregen mensen inspiratie en energie om hun zoektocht naar werk voort te zetten. Ook de begeleiding door collega's op het festivalterrein werd enorm gewaardeerd. Informatiestands, zoals die van UWV, maakten bezoekers wegwijs op de regionale arbeidsmarkt. 

Sandra Holtjer, senior werkgeversadviseur bij UWV in Groningen: 'We hebben veel aandacht besteed op social media aan het festival en we hebben een belactie onder werkzoekenden gehouden. Het effect is goed te merken. Een aantal werkzoekenden hebben geoefend met het MSO-lasapparaat. Sommige van hen gaan volgende week gelijk naar de voorlichtingsbijeenkomst van een las-werkgelegenheidstraject met baan. Bij de zorg liep het storm. De zorginstellingen zijn overweldigd door de belangstelling. Vooral het doen, beleven in ongedwongen sfeer was een groot pluspunt.'

Vervolgafspraken

Matthijs Huberts, werving en selectieadviseur bij KPN, vertelt bij de regionale zender RTV Noord: 'Het grote voordeel van het Werkfestival is dat wij op een laagdrempelige manier mensen hebben kunnen benaderen en de vooroordelen hebben kunnen wegnemen. Daardoor hebben wij op 1 dag 80 concrete vervolgafspraken gemaakt. Dit was anders nooit gelukt!'

Collega's van KCC hadden ook een stand op het festival waar geïnteresseerde werkzoekenden welkom waren om een kijkje te nemen in de keuken van het klantcontact bij UWV. De collega's, verzameld in het gelegenheidsteam KCC Werkfestival, kijken terug op een fantastische dag en een mooi resultaat. 

Tanja Antonioli van het KCC-team: 'Wat ons betreft zijn we er de volgende keer weer bij. Onze stand van UWV KCC stond recht tegenover de stand van Radio GAGA, waardoor we de hele dag waren verzekerd van een vrolijk muziekje en een energieke sfeer bij onze stand. In de ochtend gaven we een korte workshop om mensen bewust te maken van een aantal voordelen die werken bij KCC heeft. Ook hebben we veel geprinte vacatures uitgedeeld. Daarnaast hebben we zo'n 60 telefoonnummers gekregen van mensen die het liefst gelijk waren begonnen met de instroomopleiding. Met deze mensen nemen we contact op.'

Hoe verder?

Na het Werkfestival begint het echte werk. Belangrijk is dat het matchingsproces tussen werkzoekenden en werkgevers goed wordt vervolgd. De Werkpleinen en UWV-vestigingen gaan aan de slag met de bezoekers in hun regio. Zo komen er netwerkgroepen en worden ze gebeld om te kijken hoe een werkcoach ze verder kan helpen bij het zoeken naar werk. Ook met de werkgevers wordt nauw contact onderhouden, onder meer door verder hulp te bieden bij het vinden van nieuwe werknemers.