Nieuws

> Een groot aantal studerende militairen

Een groot aantal studerende militairen

Dubbele helikopter - Servicepunt Defensie

Meer dan 5.000 bol- en bbl-studenten en een ‘krankzinnig aantal’ studerende militairen – als ergens aan de toekomst wordt gedacht, dan is het wel bij Defensie. Op de Prinses Margrietkazerne in Wezep leiden kapitein Peter Schipper en Anja van Aartsen dat samen met de medewerkers van het Stagebureau van Defensie en SBB in goede banen. Een voorbeeld van de inzet van een adviseur praktijkleren.

“Voor Defensie is het van immens belang om erkend leerbedrijf te zijn”, zegt adviseur praktijkleren Jack Grummer. “Jongeren die de opleiding Veiligheid en Vakmanschap volgen, moeten laten zien dat ze voldoende vakvaardig, moedig, trots en volhardend zijn om in alle omstandigheden hun taak aan te kunnen. Verder zijn er militairen en burgers die voor hun inzetbaarheid binnen en buiten Defensie doorstuderen. Tot slot is het van belang voor de krijgsmachtonderdelen om te bewijzen dat ze volledige beroepsopleidingen in de praktijk kunnen verzorgen.”

Bijna dagelijks contact

Met kennis en begrip van Defensie sturen Grummer en zijn collega-adviseurs op het belang van de organisatie, of het nu gaat om kwaliteitszorg, voorlichting over stages, opleidingsmogelijkheden of mogelijkheden om aan het werk te komen en te blijven. Kapitein Schipper: “De adviseurs praktijkleren van SBB zijn onze rots in de branding. Bijna dagelijks hebben we contact. Het is fijn dat ze verstand van zaken hebben, oplossingen bedenken en begrijpen hoe Defensie werkt.”

Ramen met een slinger

“Neem bijvoorbeeld een jongen die een opleiding volgt tot bedrijfsautotechnicus”, vervolgt Schipper. “Om zijn diploma te behalen, moet hij een elektrisch raam kunnen repareren. Maar voor de robuustheid in uitzendgebied hebben vrijwel alle voertuigen alleen ramen met een slinger. Om de vaardigheid die bij de opleiding hoort toch in de vingers te krijgen, wordt in samenspraak met SBB en de leerbedrijven van School Techniek en Onderhoud aanvullende praktijk gegeven.” Anja vult aan: “Of stel dat diezelfde jongen op missie gaat en de praktijkopleider van de eenheid gaat ook mee. Dan zoeken we met de adviseurs van SBB en het roc een oplossing, zodat hij geen al te grote studieachterstand oploopt. Bijvoorbeeld door in te loggen op de website van school, instructiefilmpjes te bekijken en opdrachten te maken.”

Breed inzetbaar

Militairen zijn nooit uitgestudeerd. Schipper: “Alles wat mbo-studenten leren, plaatsen we hier in de militaire context. Maar bovenal zijn we stuk voor stuk breed inzetbaar. Als je collega er in een oorlogs- of crisissituatie tussenuit valt, moet je zijn taak kunnen overnemen. Je kunt je niet permitteren om met de handen in het haar te staan.”

Categorieën: