Nieuws

> Gemeenten aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren met een tussenjaar

Gemeenten aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren met een tussenjaar

werken in de zorg

Op 20 september hebben 11 gemeenten bericht gekregen dat zij mogen starten met hun MDT-project. De gemeenten gaan in deze projecten experimenteren met een MDT-vorm die is geïnspireerd op de aanpak van de Belgische variant van de MDT, de Belgische Samenlevingsdienst. 

20-28 uur per week

De kern van deze aanpak is dat verschillende groepen jongeren elkaar ontmoeten, dat zij zowel individueel als in groepsverband begeleid worden en dat zij gestimuleerd worden om te werken aan hun competenties. Het verschil met de lopende proeftuinen is dat deze vorm van MDT intensiever is. De deelnemende jongeren gaan zich 20 tot 28 uur per week inzetten voor hun MDT. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om jongeren die kiezen voor een tussenjaar of jongeren die uitvallen op school.
Met deze 11 nieuwe projecten zijn er nu in totaal 86 MDT-projecten door heel Nederland waar jongeren aan de slag kunnen. Bijna 10.000 jongeren hebben al een MDT gedaan, zijn nu bezig of starten binnenkort. 

Helpen en erkenning krijgen

Een groot deel van de jongeren doet mee omdat ze anderen willen helpen. Een ander deel doet mee om hun leven weer op de rit krijgen, of om grip te krijgen op baan- of studiekeuze. De gemeenten die een toekenning hebben ontvangen gaan samen met buurgemeenten, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de slag om de jongeren een waardevolle MDT te bieden.

Over de projecten

De gemeenten Den Haag, Noord Holland Noord (Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon), Arnhem, Zaanstreek (Oostzaan, Wormerland, Zaanstad), Breda/Zundert, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht/Vijfheerenlanden, Dordrecht, Noord Friesland (Dantumadiel, Waadhoeke, Noardeast-Fryslan) en Beesel/Bergen/Gennep/Horst aan de Maas/Venlo/Venray starten aanstaande oktober met hun MDT projecten. Een overzicht van deze 11 nieuwe projecten vind je hier.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van zichzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen.