Nieuws

> Groei opleiding verpleegkunde niet mogelijk door tekort stages

Groei opleiding verpleegkunde niet mogelijk door tekort stages

Stethoscoop

Ondanks de enorme vraag heeft Saxion Hogeschool de rem gezet op de hbo-opleiding verpleegkunde. Dat komt omdat er een tekort is aan stageplaatsen. „We willen wel groeien, maar we kunnen niet. Er zijn te weinig stageplekken."

Volgens onderzoek van VWS telt Nederland momenteel zo’n 8.800 hbo-verpleegkundigen. Daarmee komen instellingen zoals de thuiszorg er nu al 350 tekort. Dat tekort zal volgend jaar oplopen tot meer dan duizend. De werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Oost Nederland, komt tot dezelfde conclusie.

Directeur Rients Jorna van de Academie Gezondheidszorg van Saxion wil helpen het tekort aan verpleegkundigen op te lossen, maar een gebrek aan goede opleidingsplekken gooit roet in het eten. „Wij willen wel, heel graag zelfs. Maar voor deze opleiding moeten veel praktische vaardigheden worden overgedragen. Daarvoor heb je goede stageplaatsen nodig.” Jorna wijdt het tekort aan stageplekken aan de bezuinigingen in de zorg. „In instellingen moet meer gebeuren, met minder personeel. Dat leidt tot minder stageplekken.” Ook dit jaar is de belangstelling voor de hbo-opleiding verpleegkunde groter dan het aantal beschikbare plaatsen.

Categorieën: