Nieuws

> Haags Sociaal Akkoord moet voor extra werk zorgen

Haags Sociaal Akkoord moet voor extra werk zorgen

Duizenden werkloze jongeren in Den Haag krijgen een plek om stage te lopen of werkervaring op te doen. Daarnaast moeten honderden werklozen aan een betaalde baan worden geholpen. De gemeente Den Haag heeft daar dinsdag afspraken over gemaakt met enkele tientallen bedrijven. De deal wordt het Haags Sociaal Akkoord genoemd.

Veel jongeren zonder baan

De werkgevers willen nog dit jaar 1541 stageplekken, 230 werkervaringsplekken en 495 betaalde banen realiseren. Daarnaast moeten dit jaar 69 mensen met een arbeidsbeperking een baan krijgen. Het is de bedoeling om de komende jaren nieuwe afspraken te maken. In Den Haag zitten relatief veel jongeren zonder baan, vergeleken met andere leeftijdsgroepen. Vooral in buurten als Moerwijk en de Schilderswijk is de werkloosheid hoog.
 

Migrantenjongeren

Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) was dinsdag bij het maken van de afspraken. Hij zei in een toespraak dat vooral migrantenjongeren het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, ook al zijn ze steeds hoger opgeleid en halen ze betere diploma's. Dat komt volgens hem doordat ze studies volgen met minder kansen op een baan, doordat ze communicatief en sociaal minder sterk zijn en door discriminatie. 'Maar weet u wat opvallend is? Als ze eenmaal een stageplek hebben gevonden, dan krijgen ze wel even vaak een aanbod om te blijven. Dan wordt die Marokkaanse jongen opeens Abdel, de goede collega.'

Categorieën: