Nieuws

> Keuzeprogramma voor betere doorstroom mbo naar hbo

Keuzeprogramma voor betere doorstroom mbo naar hbo

De hogescholen en roc’s van Limburg, Brabant en Zeeland komen samen in actie voor een betere doorstroming van mbo naar hbo. Ze ontwikkelen een programma dat mbo-studenten beter voorbereidt op de overstap. Het moet de voortijdige uitval van mbo’ers in het hbo sterk verminderen. Het komend schooljaar wordt een ‘Keuzedeel Voorbereiding hbo’ ontwikkeld, speciaal voor mbo-studenten die willen doorstuderen in het hoger beroepsonderwijs.

Het keuzeprogramma biedt in de eerste plaats mogelijkheden tot oriëntatie op de verschillende hbo-opleidingen en beroepen. Daarna kunnen mbo-studenten in de gekozen opleiding/sector een studieopdracht in het hbo gaan uitvoeren. Op die manier ervaren ze beter wat de verschillen zijn tussen mbo en hbo. Dit concentreert zich vooral op: hoger theoretisch gehalte, hoger studietempo, meer eigen initiatief en zelfstandiger werken. Een derde stap is dat ze ervaring opdoen met het werken in een projectgroep. 

Invoering programma: 2017-2018 

Alles bij elkaar is het keuzedeel goed voor 240 uren studie. Het programma wordt afgesloten met een toets. Invoering is voorzien met ingang van schooljaar 2017-2018. Studenten van opleidingen op mbo-niveau 4 kunnen het programma dan kiezen.

Categorieën: 
Mbo