Nieuws

> Wij gaan dat diploma mooi halen!

Wij gaan dat diploma mooi halen!

Foto van Wipkje en Geeske

‘We werkten bij een zorggroep. Daar deden we van alles’, vertelt Wipkje Haveman. ‘Alles behalve aan het bed’, voegt Geeske Zuidersma toe. Wipkje werkte in de wasserij en de linnenkamer. Ze was gastvrouw, maakte avondeten klaar en verzorgde het interieur. De taken van Geeske waren van logistieke aard. Zij zat veel in de auto. ‘Ik haalde medicijnen en boodschappen. Ik bracht bestellingen naar cliënten. Op het eind deed ik ook receptie.’ 16 jaar stonden duizendpoten Wipkje en Geeske voor iedereen klaar. Toen ging de zorggroep failliet.

Handen aan het bed

‘En krijg dan maar eens weer werk. Maar we zaten niet bij de pakken neer’, zeggen Wipkje en Geeske. ‘We gingen meteen naar Leeuwarden om ons te oriënteren bij scholen. We wisten wat we willen: de zorg in. Handen aan het bed.’Bij ROC Friese Poort waren de ondernemende dames meteen welkom. Nu volgen ze een opleiding van 40 weken tot helpende. De helft van de tijd gaan ze naar school. De andere helft lopen ze stage in het ziekenhuis.

De eerste schooldag

Wipkje en Geeske weten nog precies hoe de eerste dag ging. ‘Daar gingen we met onze schooltassen. Tussen allemaal jonge leerlingen. We deden niets dan lachen. Maar het went gauw. We zijn wat ouder en hebben meer zelfvertrouwen dan vroeger. We vragen alles. We zijn fanatiek, hoor. We gaan dat diploma mooi halen!’

Leerwerkloket: