Nieuws

> Voorschakeltraject biedt werkzoekenden kans in de techniek

Voorschakeltraject biedt werkzoekenden kans in de techniek

ROC van Twente logo

Het ROC van Twente is onlangs met een uniek project gestart voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door het nieuwe Voorschakeltraject Techniek krijgen zij de kans zich te oriënteren op een betaalde baan binnen de metaalbranche. Wie aantoonbaar over de nodige motivatie en vaardigheden beschikt, komt in aanmerking voor een arbeidscontract naast een BBL-opleiding op niveau 2 of 3. Het Voorschakeltraject techniek is een cursus van zeven weken, waarbij de cursisten dagelijks een intensief programma krijgen aangeboden op verschillende locaties in Enschede en Hengelo.

Verschillende partijen

Het Voorschakeltraject Techniek is op verzoek van de Gemeente Enschede opgezet door het Leerwerkloket Twente. Adviseur Eric Bloemberg van dit loket heeft hiervoor verschillende partijen bij elkaar gebracht.
Vanuit het ROC van Twente zijn bij dit project zowel het MBO College voor Metaal, Elektro & Installatietechniek als het College voor Educatie betrokken. Het eerstgenoemde MBO College draagt op onze locatie Sportlaan Driene (SMEOT) zorg voor de theorie en de praktijk van technische vakken, waaronder een cursus VCA.
Het College voor Educatie richt zich op het verbeteren van het algemene kennisniveau (o.a. reken- en leesvaardigheid), beroepsvaardigheden en motivatie. Solliciteren is ook een onderdeel van het traject. Dat verzorgt het Werkplein Enschede zelf.

Opstap naar werk

Voor de eerste groep die op 12 mei van start is gegaan, zijn 15 werkzoekenden geselecteerd met een gemiddelde leeftijd van ruim dertig jaar. Zij hebben van tevoren aangegeven affiniteit te hebben met techniek.
Docent Henk Jan Postema van het ROC geeft bij SMEOT theorieles aan hen over technische vakken als verspaning en constructie. Hij is positief verrast door de motivatie van deze groep.
Twee van die cursisten zijn Patrick Steffens (30) en Marcella van Duijn. De laatste is met haar 25 jaar één van de jongsten van deze groep. Patrick geeft aan dit traject als een “verrijking” te zien. Het is hem op eigen houtje niet gelukt om ergens aan de bak te komen. Marcella vertelt dat ze het interessant vindt dat je op deze manier kunt ontdekken wat je allemaal binnen de techniek kunt doen. Beiden hopen dat dit traject hen een opstap naar werk zal bieden.

Certificaat VCA en advies

Het Voorschakeltraject techniek eindigt voor deze deelnemers op 2 juli. Naast een certificaat van deelname ontvangen de deelnemers ook een landelijk erkend certificaat van de cursus VCA.
Vanaf dat moment zullen bovendien gesprekken plaatsvinden met medewerkers van het Werkplein Enschede die een advies zullen uitbrengen over het vervolg. Als dit project succesvol blijkt te zijn, zullen wellicht ook andere Twentse gemeentes volgen.

ROCvanTwente, 11 juni 2014

Leerwerkloket: 
Categorieën: 
Mbo