Nieuws

> Mbo-kampioenen schitteren op Prinsjesdag

Mbo-kampioenen schitteren op Prinsjesdag

gouden koets

Het mbo vervult een essentiële rol in de samenleving. Om dat extra onder de aandacht te brengen, laten minister Ingrid van Engelshoven, staatssecretaris Mona Keijzer en zeventien Kamerleden van zes partijen voorafgaand aan de troonrede hun haar stylen en eventueel hun make-up verzorgen door talentvolle mbo-studenten. WorldSkills Netherlands organiseert het Prinsjesdagevent mede namens brancheorganisatie ANKO, de vakbonden FNV MOOI en CNV Vakmensen, de MBO Raad, het ministerie van OCW en SBB.

Van jongs af aan geïnteresseerd

Esmé Hemmes is al van jongs af aan geïnteresseerd in uiterlijke verzorging. Haar keuze voor de opleiding Allround schoonheidsspecialist was dan ook snel gemaakt. Deze zomer behaalde ze haar diploma op het Alfa-college in Groningen. “Erg leuk om te leren vond ik bijvoorbeeld huidverbeterende behandelingen en massages. De theorie was wel pittig, vooral omdat je voor vakken zoals fysiologie, anatomie en pathologie veel over het lichaam moet weten.”
Ook Esra van der Meer wist precies wat ze wilde. “Na het vmbo mocht ik naar de havo, maar ik werk graag met mijn handen. Mijn opa was kapper en dat sprak me erg aan. Daarom volgde ik de opleidingen Allround kapper en Salonmanager bij ROC Friese Poort.” Vooral haar stage bij het Friese erkende leerbedrijf Hairstylecenter De Passaazje vond Esra erg leerzaam. “Daar heb ik veel geleerd, van knippen en snijden tot werken met de tondeuse.”

Leven lang ontwikkelen

Vroeger behaalde je een diploma en daarna bestond de rest van je leven uit werken, tegenwoordig blijf je je een leven lang ontwikkelen. Esmé ging daar zelfs al tijdens haar opleiding mee aan de slag. “Omdat ik snel wist dat ik voor mezelf zou beginnen, ging ik op zoek naar beautymerken die cursussen gaven. Zo heb ik me extra kunnen verdiepen in het schoonheidsvak en verschillende massages.”

Fashionweeks en fotoshoots

Eind september neemt Esra na drie jaar afscheid van haar werkgever Hairstylecenter De Passaazje. “Ik ben van plan om achter de schermen te gaan werken. Bijvoorbeeld bij fashionweeks en fotoshoots of bij de televisie. Dat lijkt me heel erg leuk.”

Door een stage of leerbaan ervaren studenten in de praktijk wat het werk inhoudt; van het omgaan met gasten tot het ontwikkelen van hun eigen creativiteit.