Nieuws

> MBO Raad: ‘Blij met steun VO-raad voor hoofdroute van vmbo naar mbo’

MBO Raad: ‘Blij met steun VO-raad voor hoofdroute van vmbo naar mbo’

Logo MBO Raad

De MBO Raad weet zich gesteund door de VO-raad in de oproep om jongeren die aantoonbaar betere kansen hebben in het mbo dan in het havo, te motiveren toch vooral voor het beroepsonderwijs te kiezen. De VO-raad sprak zich naar aanleiding van berichten over de doorstroommogelijkheden van vmbo’ers naar het havo in de media uit als pleitbezorger voor de route naar het mbo. Ton Heerts, voorzitter MBO Raad: “Het mbo is blij met deze steun die ook past bij de oproep die de MBO Raad begin deze week zelf deed. Het is belangrijk dat de overheid jongeren motiveert om na het voortgezet onderwijs –vmbo dan wel havo - te kiezen voor het mbo als dat beter bij hen en hun talenten past en de meeste kansen biedt. En na een mbo-4-diploma stroomt alsnog een behoorlijke groep studenten door naar het hbo. Dat is prima en duurt net zo lang als de havo-route.”

Uit berichtgeving van de NOS blijkt dat 16% van de vmbo’ers doorstroomt naar het havo. De Kamer is voornemens vanwege de verhoogde aandacht voor ‘gelijke kansen’ om alle vmbo’ers doorstroomrecht naar het havo te geven. Ton Heerts: “Natuurlijk is het belangrijk dat elke jongere alle kansen krijgt om het maximale uit zichzelf te halen. Daarbij moet het maatschappelijk gezien niet uitmaken op welk niveau dat is. ‘Gelijke kansen’ dreigt door te slaan naar ‘iedereen een hbo-diploma of hoger’. Het mbo is de kern van onze arbeidsmarkt en samenleving. Zonder mbo geen succesvolle uitvoering van het Regeerakkoord!”

De MBO Raad lanceerde eerder deze week vijf oproepen aan de overheid waarvan er één expliciet verwijst naar de noodzaak dat meer jongeren voor het mbo kiezen. Vanwege de explosieve groei van de economie is er grote vraag naar vakmensen bij onder meer de zorg, defensie, politie, onderwijs, techniek, bouw, horeca. Een mbo-diploma stuwt de kans op werk richting 100%.

Heerts: “Maar de komende jaren zal het aantal jongeren in het mbo dalen. Door demografische krimp en de enorme maatschappelijke druk op jongeren om het havo en dan het hbo te proberen. Als we het mbo verloren laten gaan, hebben we straks wel een ‘next level’ maar ‘no people’.”

De VO-Raad stelt zich op het standpunt dat voorkomen moet worden dat het beeld ontstaat dat de havo voor vmbo'ers de koninklijke route is en het mbo de mindere keuze. Het vmbo is in de eerste plaats een voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs, draagt voorzitter Paul Rosenmöller terecht in de media uit. “En voor mbo’ers die dat willen kan vervolgens het hbo een logische vervolg zijn,” zegt Heerts. “We leiden in het mbo niet alleen op voor een beroep en voor burgerschap, maar ook voor een vervolgopleiding, binnen het mbo of op het hbo. Of via de Associate Degree die we met het hbo vormgeven: ook een prima uitdaging voor jongeren na het mbo en werkenden die zich verder willen ontwikkelen. De aanmeldingen voor deze AD-trajecten lopen de afgelopen tijd erg op en mbo- en hbo-scholen werken hierbij steeds beter samen.”

Categorieën: 
Mbo