Nieuws

> Meer jongeren met leerbaan in bouw

Meer jongeren met leerbaan in bouw

Bouwvakker van achter

Het aantal werkloze jongeren dat via een leerbaan in de bouw terechtkomt, stijgt. Zo wisten 446 werkloze jongeren vorig jaar door bemiddeling van de Taskforce Jeugdwerkloosheid een leerbaan in de bouwnijverheid te bemachtigen.

Een flinke stap voorwaarts, aldus voorzitter Hans de Boer van de Taskforce gisteren. In 2004 was dat namelijk slechts weggelegd voor 67 jongeren tussen 17 en 22 jaar. En de stijging zet voort. Voor 2006 zijn er nu al 366 jongeren die een baan in de bouwnijverheid hebben gekregen. Met nog enkele maanden te gaan, verwacht De Boer dat het aantal van vorig jaar voorbij gestreefd zal worden.

Verdubbeld

Ook het aantal leerbanen dat door bouwbedrijven worden aangeboden, zit in de lift. In 2004 waren er 560 gevraagde leerbanen. Vorig jaar was dat aantal ruim verdubbeld (1311 leerbanen) en dit jaar staat de teller al op 1067 bouwbanen voor jeugdwerklozen (tot september). De bouw heeft een aardige voortrekkersrol in het aanbieden van leerwerkbanen, zei Rens de Jong van het Centrum voor Werk en Inkomen. Hij komt tot die conclusie omdat tot nu toe in 2006 alle sectoren bij elkaar bijna negenduizend leerwerkbanen in de aanbieding hebben. De bouwnijverheid neemt daarvan ruim 12 procent voor zijn rekening.De Boer - die gisteren het nieuwe project 'help, ik krijg een baan' presenteerde - vindt wel dat sectoren zoals de bouw nog meer naar buiten moeten komen. "Iedereen zegt altijd dat hij het er mee eens is dat die jongens en meisjes een kans verdienen. Maar als het er op aankomt, geven ze geen thuis. Ik daag die bouwbedrijven uit om met meer leerwerkbanen voor deze jongeren te komen." Maandag heeft De Boer een rondetafelgesprek met brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Categorieën: