Nieuws

> Moeite met het vinden van goed vakpersoneel

Moeite met het vinden van goed vakpersoneel

Monteur die onder een auto aan het sleutelen is

Het regionale bedrijfsleven heeft veel moeite met het vinden van ervaren vakkrachten.

"Met name in de technische en agrarische sector wordt een schaarste aan kwalitatief goed vakpersoneel ervaren’’, zegt Jeroen Veerman, partner van H&S Adviesgroep, dat elk kwartaal een nieuwe arbeidsmarktbarometer presenteert.

Na een stevige groei in het eerste kwartaal, maakt het vertrouwenscijfer van de Noord-Hollandse arbeidsmarkt na het tweede kwartaal een pas op de plaats. De arbeidsmarktbarometer blijft steken op +11. Maar dat is nog altijd ver boven de -5 die eind vorig jaar nog het sentiment weergaf.

"Ondanks de lichte daling van +12 naar +11 zijn de HR managers nog steeds overwegend positief over de regionale arbeidsmarkt", zegt Jeroen Veerman. Zijn bureau voert elk kwartaal - in samenwerking met deze krant - een onderzoek uit onder HR managers uit Noordwest Holland.

"Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer bedrijven zien dat de groei van de onderneming leidt tot het creëren van meer werkgelegenheid en banen, zowel voor medewerkers met flexibele contracten als voor werknemers met vaste contracten. De zomerperiode is bij uitstek de tijd waarbij er een lichte groei is in het aantal flexkrachten."

Waar bedrijven moeite hebben om goed vakpersoneel te vinden, zijn ze doorgaans wel tevreden over het werven van jonge talenten, aldus Veerman. ,,Bijna alle bedrijven halen talenten binnen door het aanbieden van stageplekken en door goede contacten met scholen en andere opleiders. Het verder opleiden en trainen van deze talenten verzorgen de meeste bedrijven zelf door training tijdens het werk of door een ontwikkelprogramma aan te bieden. Hiermee wordt de trend van het blijvend opleiden van medewerkers, als aanvulling op het reguliere onderwijs, door het bedrijfsleven bevestigd.’’

Eind 2015 liep het vertrouwen van HR managers in de ontwikkeling van de regionale arbeidsmarkt nog een flinke deuk op na een opgaande lijn die vanaf 2013 was ingezet. Het cijfer van +12, dat na het eerste kwartaal werd gemeten, werd nog niet eerder bereikt.

Categorieën: