Nieuws

> Naam 'vmbo-GROEN' nu ook bij wet geregeld.

Naam 'vmbo-GROEN' nu ook bij wet geregeld.

Afgelopen week stemde de Tweede Kamer unaniem voor de wet die de invoering van de nieuwe profielen in het vmbo mogelijk moet maken. Deze mijlpaal heeft voor groen onderwijs extra betekenis. Eindelijk kan afscheid genomen worden van het etiket ‘landbouw’, waarin de groene vmbo-scholen zich niet in herkennen.

‘Groen onderwijs’ en ‘het vmbo-groen’ zijn al jarenlang ingeburgerde begrippen. De nieuwe profielnaam ‘Groen’ dekt het brede aanbod van dit type onderwijs, dat wordt gegeven op de AOC’s en een aantal scholengemeenschappen, veel beter.
 
Door de wettelijke status was het etiket ‘landbouw’ een hardnekkig terugkerend begrip in bijvoorbeeld voorlichtingsmateriaal voor basisscholen. Het zorgde voor een onjuist beeld en verwarring bij ouders en leerlingen. Nu de oude benaming ‘Landbouw en natuurlijke omgeving’ officieel uit de wet is geschrapt, hoopt de AOC Raad dat deze verwarring tot het verleden behoort. De Raad lobbyde jarenlang voor verandering van de naam in de wet.
 
Officieel moet de wet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar dat lijkt door de unanieme aanname een formaliteit.

Categorieën: 
Mbo