Nieuws

> Ook stagiairs dupe van failliete ketens

Ook stagiairs dupe van failliete ketens

V & D

Zeker vierhonderd mbo'ers  zijn de dupe van de faillissementsgolf onder winkelketens. Ze moeten halsoverkop op zoek naar een nieuwe stageplek nu de deuren van onder meer V&D en Perrysport dicht blijven.

Bij Scapino, Manfield, Invito, Aktiesport, Perrysport en V&D/La Place liepen vele honderden studenten van mbo-opleidingen - richting detailhandel of horeca - rond toen de ketens failliet gingen.  Een deel van hen moet één semester stage lopen, een ander deel is gedurende het hele schooljaar vier dagen per week op de werkvloer te vinden. Vooral die tweede groep studenten is ernstig gedupeerd: ze zijn op de helft en opeens houdt hun leerbaan op. Daardoor komt ook hun diploma in juni in gevaar.   

De bedrijfstakgroep Handel en Mode, een gezamenlijk platform van de mbo-opleidingen, berekende dat de stages van ongeveer 400 verkopers en filiaalmanagers in spé zijn afgebroken door de bankroeten. Het aantal mbo'ers dat vanuit een horecaopleiding praktijkervaring opdeed bij La Place in V&D komt daar nog bovenop.

Stage-uren

De bedrijfstakgroep wil voorkomen dat studenten in de problemen komen met hun studie. In een brandbrief aan onderwijsminister Jet Bussemaker vragen de leden om coulance voor de gedupeerde leerlingen. ,,Mogelijk vinden zij niet allemaal op tijd een nieuwe plek of lukt het hen niet om aan het benodigde aantal stage-uren te komen," zegt Frans Verbraak, lid van de bedrijfstakgroep. ,,Het is wel zo eerlijk als daar rekening mee wordt gehouden, ook als ze hun praktijkexamen op school moeten afleggen in plaats van buiten de deur.'' 

Alternatief

Hoeveel studenten in totaal gedupeerd zijn, is bij Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die het aantal plekken registreert, nog niet bekend. Volgens hun gegevens leverden alleen al de zestig vestigingen van V&D 260 plekken op voor handel-leerlingen. Zij moesten abrupt op zoek naar een alternatief om hun opleiding te kunnen afronden of voortzetten.

Stageplekken

Volgens Marije Hulsbosch van de mbo-raad zijn scholen overvallen door dit probleem. ,,Niemand zag aankomen dat in een keer zoveel stageplekken zouden wegvallen door faillissementen. Scholen en bedrijven moeten samen oplossingen bedenken. Het kan niet zo zijn dat er onvoldoende stageplekken voor handen zijn."

Supermarkten

Door heel Nederland zijn mbo's koortsachtig op zoek naar stageplekken en leerbanen. Onder meer met hulp van de SBB worden de banden aangehaald met andere winkelketens, zoals supermarkten. Van de V&D-studenten zou inmiddels 90 procent opnieuw onder de pannen zijn. Daarmee is de totale puzzel nog niet opgelost; het gat dat de andere winkels achterlaten is groot.

Om een tekort aan stageplekken te voorkomen, moeten roc's en bedrijven op zoek naar nieuwe stageplaatsen, vindt de mbo-raad. ,,Vraag of winkels extra stagiaires kunnen aannemen en onderzoek of er nieuw, erkende leerbedrijven kunnen komen. Want, hoe goed bedoeld ook, een ondernemer kan niet zomaar een mbo'er opnemen."