Nieuws

> Ruim zestig jongeren maken kennis met werken in de haven

Ruim zestig jongeren maken kennis met werken in de haven

Werken in de haven van Rotterdam

In de Rotterdamse haven is een groot tekort aan personeel. Ondertussen telt Rotterdam 36.000 werklozen. Het Leerwerkloket Rijnmond bedacht een manier om werkloze jongeren enthousiast te maken voor het werken in de haven. Op 1 oktober kregen ruim zestig jongeren, door middel van een Skills Navigator Bootcamp, inzicht in welk werk in de Rotterdamse haven het best bij ze past.

Jakolien van der Poel, assistent projectleider van het LeerWerkLoket Rijnmond, heeft met de Skills Navigator Bootcamp een methode ontwikkeld om de mismatch tussen vraag en aanbod in de haven een halt toe te roepen. De Skills Navigator Bootcamp is bedoeld voor jongeren tot 27 jaar, die hun toekomst nog niet hebben uitgestippeld omdat ze niet weten wat ze willen en kunnen. Door middel van een talentenscan krijgen ze inzicht in hun competenties, in waar ze wel en waar ze geen energie van krijgen. “We doen dat op een enthousiaste manier die past bij deze doelgroep”, stelt Van der Poel.

Tijdens de Bootcamp konden de jongeren o.a. een stukje rijden met een vorkheftruck en een steiger bouwen. Ook kregen ze les van een pijpfitter en leerden ze bijvoorbeeld hoe je een stopcontact uit elkaar haalt. Jongeren die enthousiast zijn geworden en geschikt bevonden, krijgen vervolgens een training aangeboden waarmee ze binnen vier tot zes weken een vakcertificaat behalen. Met dit certificaat kunnen ze dan direct aan de slag in de haven.

De Skills Navigator Bootcamp is één van de initiatieven die mede worden bekostigt door een Interreg subsidie vanuit Brussel. Met dit project is ook een koppeling gemaakt met het Leerwerkakkoord Haven, bedoeld om personeel naar de haven toe te leiden en binnen te houden.