Nieuws

> Startup school voor jeugd als sprong naar echte baan

Startup school voor jeugd als sprong naar echte baan

Appel op boeken

Hoogopgeleid, afgestudeerd en jong maar geen werk kunnen vinden.Veel jongeren in Amsterdam hebben te maken met dit probleem. Om dit terug te dringen heeft wethouder Kajsa Ollongren woensdag de B. Startup School geopend (BSSA).

Klaargestoomd

BSSA is een school die met behulp van subsidie uit het regioplan hogeropgeleide, werkloze jongeren weer aan het werk wil krijgen. Door het verzorgen van startup opleidingen worden deze jongeren klaargestoomd en bijgeschoold voor de arbeidsmarkt.

Mismatch

Die arbeidsmarkt lijkt voor jongeren in Amsterdam moeilijker te betreden dan elders in het land. Het gemiddelde werkloze jongeren ligt in de hoofdstad namelijk hoger dan landelijk. Volgens BSSA heeft dat onder andere te maken met ‘mismatch’: mensen die een baan hebben die niet past bij hun capaciteiten.

IT-sector

Door onder andere die mismatch liggen er bijvoorbeeld in de IT-sector 17.000 banen voor het oprapen. Volgens Ricardo Loenen, medeoprichter van B.Amsterdam, een ondersteunende partij van de school, is het broodnodig om die vacatures in te vullen. ,,Wat je ziet is dat er veel vraag is vanuit de startup-wereld en de IT-sector naar nieuwe mensen. Dat hebben ze nodig om te kunnen groeien. Wij willen die groei bevorderen door talentvolle jongeren te leveren.’’

Probleem

In Amsterdam constateert Van Loenen een dubbel probleem. ,,Aan de ene kant wil je als een startup stad als Amsterdam groeien, maar word je geremd door gebrek aan talent. Aan de andere kant is er veel mismatch, dus er zijn hele slimme mensen die koffie staan te schenken. Met een beetje bijscholing zijn zulke mensen klaar om te werken in de IT-wereld. Uiteindelijk neem je zo de mismatch weg en zet je jongeren aan het werk. Je lost twee problemen tegelijkertijd op.’’

Selectie

De opleidingen bij BSSA worden betaald, maar er vindt wel een selectie plaats. Hierbij wordt gelet op aanleg en mentaliteit. Je kunt je aanmelden op www.bssa.nu.