Nieuws

> 'Thuis in de mannenwereld'

'Thuis in de mannenwereld'

Ir. Noordhofprijs logo

De beste vakmensen in Zuidoost-Brabant in de sectoren bouw, metaal en mechatronica werden gisteren in het zonnetje gezet bij DAF. Het was de 26e keer dat de Ir. Noordhofprijs werd uitgereikt. Kyra Burhenne is de winnares in de categorie Junior Vaktalent en tevens de enige vrouwelijke genomineerde. “Een hele eer, maar ook een beetje dubbel”, vertelt ze. “Ik hoop dat mensen me waarderen omdat ik goed ben in mijn werk en niet om het feit dat ik een vrouw ben.”

Het vaktalent uit Panningen doet een opleiding mechatronica niveau 3 en 4 op het ROC Ter AA in Hemond. Daarnaast werkt ze als machinebouwer bij AAE, een hightech machinefabrikant. “Ik doe vooral montagewerk, maar ook elektra en af en toe verspaning. Eigenlijk van alles een beetje om zoveel mogelijk te leren.”

Om meer meiden enthousiast te maken voor haar vak treedt Burhenne op als ambassadrice techniek. Door middel van rondleidingen bij haar bedrijf hoopt ze mechatronica meer bekendheid te geven. “Zelf heb ik dat erg gemist. Voordat ik begon aan mijn huidige opleiding, heb ik een hbo-opleiding interieur en vormgeving gedaan. Op de havo heb ik namelijk nooit echt kennisgemaakt met techniek in de praktijk. Pas toen ik me ging oriënteren en verschillende bedrijven had bezocht, wist ik Kyra Burhennewat het inhield en dat dit was wat ik wilde doen. Daarom vind ik het zo belangrijk om te laten zien hoe het eraan toe gaat. Juist dat kijkje in de praktijk is bepalend geweest voor mijn keuze.”

Daarnaast benadrukt ze dat er zeker behoefte is aan vakvrouwen. “Vrouwen hebben een andere manier van denken dan mannen, bijvoorbeeld in strategisch opzicht of bij het oplossen van een probleem. Juist een combinatie van mannen en vrouwen is belangrijk in een gezond bedrijf.” Burhenne houdt zich prima staande in de ‘Mannenwereld’, zoals ze het zelf noemt. “Ik werk voornamelijk met mannen, maar voel me helemaal thuis bij AAE. Mijn collega’s staan altijd voor me klaar en ik word niet dom aangekeken als ik iets niet begrijp. Techniek is niet per se iets dat je in je moet hebben. Ik ben van mening dat iedereen dit vak kan leren, als je maar gemotiveerd bent. Voordat ik met mijn opleiding begon, wist ik niks van mechatronica en ook niemand van mijn familie en vrienden werkt in de techniek. Ik begon dus helemaal onderaan. Het was een sprong in het diepe en kijk waar ik nu sta. Ik heb een leuke baan, maak andere meiden enthousiast én ben uitgeroepen tot vaktalent van het jaar.”

Categorieën: 
Mbo