Nieuws

> Twintig lokale organisaties komen in actie voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Twintig lokale organisaties komen in actie voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan, doen inmiddels 20 organisaties mee aan het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek Waterland, welke op 31 oktober 2018 ondertekend is tijdens de conferentie Tel Mee Met Taal.

Complexe maatschappij

Bij laaggeletterden wordt veelal gedacht aan eerste generatie migranten of mensen met leerproblemen. Terwijl in feite de maatschappij zo complex is geworden dat steeds grotere groepen worden buitengesloten. Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en computeren. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor hun privéleven (denk aan internetbankieren, het aanvragen van een OV chipkaart of het lezen van een overheidsbrief), maar beïnvloedt ook hun kansen op de arbeidsmarkt.

Taalakkoord

Daarom hebben 20 lokale organisaties, waaronder Gemeenten Zaanstad, Purmerend en Waterland, lokale bedrijven, bibliotheken, onderwijsinstellingen, UWV Zaanstreek-Waterland, GGD en Stichting Lezen en Schrijven de handen ineengeslagen om laaggeletterden effectieve hulp te bieden. Met het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek Waterland als resultaat. Gister hebben zij het taalakkoord ondertekend. Met de ambitie om taal bespreekbaar te maken, werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen.

Tel Mee Met Taal

Naast de ondertekening werd tijdens de conferentie Tel Mee Met Taal gesproken door Wethouder Gerard Ram, gemeente Zaanstad en taalambassadeur Dicky Gingnagel over de urgentie en verstrekkende gevolgen van laaggeletterdheid. Zij hebben gezamenlijk de eerste handtekening gezet. Tevens konden aanwezigen middels verschillende workshops een idee krijgen van hoe het is om laaggeletterd te zijn. Projectleider Gemeente Zaanstad, Marijn Freud nam ook deel: "Je beseft je ineens hoeveel belangrijke informatie digitaal of in schrift gecommuniceerd wordt. Als je dit niet mee krijgt, word je heel onzeker en mis je van alles."

Fotografie: In Bloei Fotografie

Personen op de foto:

Dicky Gingnagel, taalambassadeur

Gerard Ram, wethouder gemeente Zaanstad

Astrid van de Weijenberg, wethouder gemeente Waterland

Betty van Nieuwenhuizen, OVO

Ellen Veenker, ZAAM

Ruud Stammers, Michaël College

Dorien Nelisse, Regio College

Ellen Voskuilen, Zaan Primair

Rien Spies, Agora

Marga Rosier, Bieb voor de Zaanstreek

Frans Bergveld, Bibliotheek Waterland

Marissa van der Velde, Freekids

Mandy Beets, Babino

Ferdinand Strijthagen, GGD Zaanstreek Waterland

Bas van Klompenburg, IVIO

David Kooi, ’t Lokaal

Greta Spek, Fiolet taaltraingen

Michel Zonneveld, UVW Zaanstreek Waterland

Lydia de Jong, Stichting Lezen en Schrijven

Piet Hein Debets, werkgeversorganisatie VOWA

Rosalie Smit, Leren en Werken Zaanstreek Waterland

 

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u terecht bij:

Rosalie Smit

Email: rosalie.smit@lerenenwerken.nl

Tel: 06-37198260