Nieuws

> Vrijwilligers Ronald McDonald Kinderfonds krijgen nascholing aangeboden

Vrijwilligers Ronald McDonald Kinderfonds krijgen nascholing aangeboden

Meisje met twee ballonnen van Ronald McDonald Kinderfonds

Vrijwilligers van de Ronald McDonald Huizen en het Kinderfonds krijgen nascholing aangeboden om ze op een vernieuwende wijze te binden aan de organisatie. “We bedanken én binden onze 1.600 vrijwilligers door ze een cursus of workshop naar keuze aan te bieden”, zegt directeur Marja van Bijsterveldt. “We bieden ze daarmee een kans op persoonlijke groei.”

Het Ronald McDonald Kinderfonds LeerHuis, zoals het onderwijsprogramma heet, is dit najaar van start gegaan met veertig ingeplande cursusdagen. In samenwerking met sponsoren NCOI en Regardz worden op diverse plekken in het land trainingen gegeven als Interculturele Communicatie, Feedback Geven en Omgaan met Rouw en Verdriet. Maar liefst 373 vrijwilligers hebben zich al aangemeld. De onderwerpen sluiten aan bij de doelstelling van het Ronald McDonald Kinderfonds: families samen laten zijn op het moment dat ze elkaar het hardste nodig hebben: als hun kind ziek is. Alle 15 Ronald McDonald Huizen liggen op loopafstand van een ziekenhuis of revalidatiecentrum.

Investeren in vrijwilligers

“De Ronald McDonald Huizen kunnen niet bestaan zonder vrijwilligers”, zegt Marja van Bijsterveldt. “1.600 Vrijwilligers zorgen er iedere dag weer voor dat de Huizen een warme en gastvrije plek zijn voor ouders van zieke kinderen, vlakbij het ziekenhuis. Dat is onbetaalbaar. Om deze trouwe groep vrijwilligers te bedanken, maar ook om op een vernieuwende wijze in hen te investeren en aan ons te binden, hebben wij ervoor gekozen om te starten met het Ronald McDonald Kinderfonds LeerHuis. We doen dit omdat we dit jaar dertig jaar bestaan en al dertig jaar op de steun van onze vrijwilligers kunnen rekenen. Zij betekenen veel voor ons en wij willen ook iets voor hen betekenen.”

Vernieuwend vrijwilligersbeleid

Het Ronald McDonald Kinderfonds LeerHuis is wat haar betreft dan ook geen eenmalige geste: “We willen hiermee doorgaan en op een vernieuwende wijze blijven werken aan ons vrijwilligersbeleid. Door onze vrijwilligers nascholing naar keuze aan te bieden, bieden we ze een kans op persoonlijke groei. En uiteraard hopen wij dat ze mede hierdoor nog vele jaren aan ons verbonden blijven.”

‘Nieuwe inzichten’

Marie Claire Pardon (27) is een van de vrijwilligers die de cursus ‘omgaan met rouw en verdriet’ volgde. “Ik werk sinds begin dit jaar bij Ronald McDonald Huis AMC en vond de cursus heel nuttig. Je krijgt praktische handvatten over hoe je ouders kunt steunen als hun kind ziek is of zelfs overlijdt. Sowieso ervaar ik het vrijwilligerswerk voor het Huis als enorm verrijkend, ook voor mijn betaalde baan en persoonlijke ontwikkeling. Het is soms rennen en vliegen om het te combineren met een drukke baan, maar ik krijg er zoveel voor terug dat ik soms niet eens van ‘vrijwilligerswerk’ spreek.”

Categorieën: