> Startkwalificatie voor WWB'ers

Startkwalificatie voor WWB'ers

Gemeente Rotterdam, Albeda College en Zadkine College vergroten kans op werk met een startkwalificatie

Tweederde van de Rotterdammers met een bijstandsuitkering heeft geen startkwalificatie. Terwijl een startkwalificatie juist de positie op de arbeidsmarkt kan verbeteren. De gemeente Rotterdam voert een motie uit om deze Rotterdammers actief te helpen om alsnog een diploma te behalen. In samenwerking met het Albeda College, Zadkine College en het LeerWerkLoket Rijnmond zijn  50 kandidaten geselecteerd. Deze groep 27-plussers is in februari gestart met de opleiding Dienstverlening Facilitair of de opleiding Logistiek medewerker op niveau 2.

Veel kandidaten hebben een lange tijd geen klaslokaal van binnen gezien. Extra begeleiding is voor hen belangrijk. Naast de begeleiding op school worden zij bijgestaan door een werkconsulent van de gemeente voor allerlei praktische zaken zoals kinderopvang en vervoer. De stage in een erkend leerbedrijf vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding.  Studenten krijgen de kans om in een reële beroepscontext hun diploma te halen en bedrijven krijgen voldoende gemotiveerde krachten om hun openstaande vacatures op te vullen. Zo ontstaat er een win-win situatie.

Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie van Rotterdam: “De arbeidsmarkt trekt weer aan maar het is niet eenvoudig om daarvan te profiteren als je geen werkervaring en geen diploma hebt. Een startkwalificatie is zó belangrijk. Daarmee sta je vooraan in de rij. We zijn dan ook ontzettend blij dat we samen met het Albeda College en Zadkine College 27-plussers, met behoud van hun bijstandsuitkering, deze kans kunnen geven”.

Gwen Overman en Majd Belaroussi, werkconsulenten: “Het verschil hoe de werkzoekenden erbij zaten toen zij zich aanmelden voor de opleiding en hoe zij er nu bij zitten is enorm groot. Dit is echt een unieke kans voor hen, ze zijn helemaal opgebloeid. Het traject van aanmelden tot plaatsing is behoorlijk intensief. Naast mentale steun en trainingen, moesten we  veel praktische zaken regelen. Maar het is de moeite waard als je het resultaat ziet”.

Student Mandy volgt de Opleiding Facilitaire Dienstverlening inmiddels twee weken. “Ik vind de opleiding tot nu toe super leuk! We hebben een leuke klas en iedereen is ook erg gemotiveerd. Het lijkt net of we al veel langer bij elkaar in de klas zitten. De branche is zo breed en dat vind ik er ook zo leuk aan. Naast moeder van een zoontje van 7, wil ik gewoon heel graag aan het werk.”

Raoul Kivits, onderwijsleider Facilitair Albeda, is erg enthousiast over de groep studenten. “Zowel docenten als studenten zijn enorm gemotiveerd om gezamenlijk de eindstreep te halen”.

Piet Moonen, studiebegeleider Logistiek Zadkine, is eveneens erg te spreken over de groep studenten. “Het verzuim van deze groep ín de eerste drie weken is nihil”.

Conny van Leeuwen-Wentinck
projectleider startkwalificatie
gemeente Rotterdam