> Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 

  • Ik ben op zoek naar een stage en/of een leerwerkplek, hoe vind ik die?

Je kunt o.a. de website stagemarkt.nl raadplegen voor beschikbare stageplekken. Er zijn natuurlijk nog vele andere manieren. Deze kunnen we in een persoonlijk gesprek doorspreken.
 

  • Ik wil een opleiding volgen, wie betaalt de opleidingskosten?

Studeren kost altijd geld. Vaak moet je dit zelf betalen. Bij BBL banen betaalt de werkgever vaak het scholingsgeld. Dit geldt niet voor elke sector. Soms zijn er ook gelden beschikbaar voor beroepssectoren die moeite hebben om aan geschikt personeel te komen. Ontvang je een uitkering? Dan kun je informeren bij de werkcoach van het UWV of de klantmanager van de gemeente of er mogelijkheden zijn. Dit wordt per persoon bekeken, afhankelijk van je huidige mogelijkheden. Ook kun je de website van de belastingdienst raadplegen voor tegemoetkoming van studiekosten. 

 

  • Ik wil weer terug naar school en ben jonger dan 30 jaar. Hoe zit het met mijn financiële situatie/studiefinanciering?

Met vragen over studiefinanciering kan je terecht bij DUO: www.duo.nl. Je hebt hiervoor een Digid nodig.

 

  • Ik wil werkervaring op doen, is dat mogelijk en bij wie moet ik hiervoor zijn?

Wellicht is het een optie om door vrijwilligerswerk werkervaring op te doen. Als je een uitkering hebt moet je wel toestemming vragen aan de uitkerende instantie. Voor vrijwilligerswerk kan je de website vrijwilligerswerk.nl raadplegen. Leerwerkadvies West-Brabant heeft een contacten met organisaties die vrijwilligerswerk verzorgen.

 

  • Ik heb geen diploma's (of niet de juiste), maar wel jarenlange werkervaring. Hoe kan ik mijn werkervaring omzetten naar een diploma?

De essentie van EVC is de erkenning dat leren niet alleen gebeurt via het formele onderwijs. Tijdens het werk leren mensen iedere dag weer bij. Een EVC-procedure maakt zichtbaar over welke kennis en vaardigheden mensen, door opleiding en werkervaring bij elkaar op te tellen, beschikken. Hun ervaring wordt daarmee omgezet naar een Ervaringscertificaat. Dit certificaat geeft mensen de waarde die zij verdienen, voor zowel de organisatie waarbinnen zij werkzaam zijn als voor zichzelf. Na de procedure kan het Ervaringscertificaat gebruikt worden bij sollicitatieprocedures. Tevens kan het ook worden ingezet bij het volgen van MBO of HBO deelopleidingen, waardoor een officieel diploma vaak verrassend dichtbij ligt!

 

Als werkzoekende kun je een quickscan doen om te zien of een EVC-traject haalbaar is. Deze scan staat op de website van het evc-centrum. Mocht je een intake-gesprek willen met een erkende EVC-aanbieder, dan kun je hierover contact met ons opnemen. 

 

 

STAAT JOUW VRAAG ER NIET BIJ?