> Wat doet het SBB?

Wat doet het SBB?

Len Steenhoek vertelt over haar werk bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Als adviseur praktijkleren bezoek ik erkende leerbedrijven in de regio Rijnmond. In ons team hebben we de taken verdeeld per sector. Ik richt me voornamelijk op bedrijven in zorg, welzijn en sport. SBB is een platte organisatie, waarbij de meeste collega’s nog een extra taak hebben. Zelf ben ik bijvoorbeeld regiocoördinator voor alle sectoren in de regio Rijnmond en ben ik ook Borisadviseur.

Boris is een nieuwe vorm van dienstverlening voor leerlingen in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs, die de stap naar het mbo niet of nog niet kunnen maken. Voor deze doelgroep gebruiken we de SBB- en mbo-infrastructuur. Door de arbeidsmarkt te ontsluiten, bieden we deze jongeren kans op werk en een gezonde toekomst. Ze bewijzen hun productieve inzetbaarheid in de praktijk en verzilveren dat met praktijkverklaringen. Niet voor niets hebben de sociale partners en de MBO Raad deze methode omarmd.

Het afgelopen jaar wierven we al 3.000 Borisleerbedrijven. Dat is dus goed nieuws voor die belangrijke doelgroep. Nu ik toch cijfers aan het noemen ben: in 2016 bezochten we met alle adviseurs samen ruim 2.000 keer per week een leerbedrijf en 10 keer per week een school. En weer andere SBB-collega’s mochten in september al de 60.000e aanvraag voor diplomawaardering inschrijven. Verder organiseerden we events zoals SBB on tour, SBB Collegetour en de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider. Je leest meer over deze verkiezing op onze website www.s-bb.nl . En, zoals dat tegenwoordig hoort, er staan ook drie leuke filmpjes bij het nieuwsbericht. Eind 2017 kunnen we kandidaten voordragen voor de volgende verkiezing. Bij elk bezoek aan een erkend leerbedrijf hou ik dat alvast in mijn achterhoofd.

Prioriteit geven we aan gevoel van trots zijn dat je een erkend leerbedrijf bent en de toekomst in huis haalt. Wij vragen werkgevers dit zichtbaar te maken door bedrijfsprofielen en vacatures aan te maken. Dit wordt allemaal geladen in stagemarkt.nl, dé matchingsite voor onderwijs en bedrijfsleven in het MBO.

Nog een mooi getal: onze onderwijskundigen ontwikkelden al meer dan 700 keuzedelen. Een mbo-opleiding bestaat tegenwoordig uit een basisdeel, een profieldeel en een of meer van die keuzedelen. Met het keuzedeel kan de student zijn vakmanschap verbreden of verdiepen. Het kan een regionale inkleuring krijgen, zodat een student zijn arbeidsmarktpositie versterkt voor sectoren die in de regio sterk vertegenwoordigd zijn. Bijvoorbeeld voor de havens in Rotterdam. Ook kan het gericht zijn op doorstroom naar een hoger niveau binnen het mbo of naar het hbo.

Wat ik verder enorm leuk vond om dit jaar aan bij te dragen, was het werven van nieuwe leerbanen. Omdat het aantal studenten met een leerbaan de afgelopen jaren daalde, riepen we bedrijven op om leerbedrijf te worden en vacatures te melden. Het totaal aantal nieuwe leerbanen hielden we van dag tot dag met een teller bij. Tijdens een bijeenkomst van onderwijs en bedrijfsleven in Zoetermeer onthulde minister Bussemaker van OCW het resultaat: op 29 september stond de teller op 12.584 BBL banen. Inmiddels staat hij zelfs nog veel hoger.

Als laatste wilde ik in ieder geval beroepeninbeeld.nl noemen. Voor beroepenoriëntatie kunnen leerlingen en docenten competenties meten in een simpele test. Resultaten worden gematcht met beroepen waarin deze competenties passen, met leuke beroepenfilmpjes, kans op werk kans op stage.  Ik zou zeggen: ga eens naar s-bb.nl en kijk wat SBB voor jou kan betekenen. Of zoek op je smartphone naar de app MijnSBB. Of zet de radio aan, en luister naar onze radiospot ‘Haal de toekomst in huis’. In 2017 ga ik met veel plezier verder met mijn werk en het verbeteren van onze dienstverlening. Met name het relatiebeheer met onze leerbedrijven en de scholen is essentieel. Korte lijnen, investeren in kwaliteit. Leerbedrijven mogen er trots op zijn dat ze de toekomst in huis halen, investeren in praktijkopleiders en nieuwe vakmensen afleveren.

Len Steenhoek
Adviseur praktijkleren bij SBB