> Werken en leren combineren

Werken en leren combineren

Je weet in welk beroep je wilt werken, maar je hebt niet de juiste opleiding of werkervaring. Misschien kun je leren en werken combineren. 

Er zijn verschillende manieren om werken en leren te combineren. Het verschil tussen deze vormen heeft te maken met de verhouding tussen leren op school en werken. Het MBO en HBO bieden voltijd opleidingen waarin werk en studie samen het studieprogramma vormen. Daarnaast kun je leren naast je werk.

Leren en werken op het MBO 

 

 

Leren en werken op het HBO 

Bij een hbo duale opleiding werk je voor een bepaalde tijd bij een bedrijf en volg je een bijbehorende opleiding. Het is een voltijd opleiding, vanwege de studiebelasting van zowel school als werk. Meestal werk je drie tot vier dagen in de week en ga je één tot twee dagen in de week naar school. Deze verhouding verschilt per duale opleiding.

Op basis van werkzaamheden en studieopdrachten die je uitvoert op je werk wordt je door een docent en coach van het bedrijf beoordeeld. Bij een duale opleiding werk je op basis van een onderwijsarbeidsovereenkomst: een overeenkomst tussen leerling, opleider en werkgever.

Duaal studeren iets voor jou?

Je kiest voor duaal studeren :

  • om werkervaring op te doen
  • voor te bereiden op de arbeidsmarkt
  • je hebt een mbo diploma en/of een werkritme, maar hebt behoefte aan bijscholing tot hbo niveau
  • omscholing

Leren naast een baan

Deeltijd opleiding

Je kiest voor een deeltijd opleiding wanneer je bij wilt leren. De opleiding is deeltijd omdat de studie over een langere tijd is verspreid. Hierdoor heb je meer tijd over om naast je studie andere werkzaamheden te doen, zoals werken. Je werk is geen onderdeel van de opleiding.

Afstandsonderwijs

Je kunt ook een opleiding volgen via digitaal onderwijs. Je kunt zelf je tijd indelen en zelfstandig thuis studeren. Kijk voor gratis cursussen op Online leren.

Cursussen

Het is mogelijk om naast je werk cursussen of onderdelen van een bepaalde opleiding te volgen. Sommige cursussen kun je thuis volgen.

Interne opleiding

Sommige bedrijven bieden hun werknemers opleidingen of scholing aan. Deze kunnen zelfs verplicht zijn, zoals veiligheidsdiploma’s. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden kunnen mogelijk gebruik maken van subsidies en fiscale voordelen.

Werkervaringsplek

Een werkervaringsplek is een tijdelijk volwaardige baan in jouw sector voor net afgestudeerde zonder werkervaring. Ben je tussen de 18 en 27 jaar dan kun je mogelijk beroep doen op de Startersbeurs. Een traineeship is een werkervaringsplek met een opleidingsonderdeel.

Waarderen van ervaring

Soms kun je jouw ervaring laten waarderen, zodat je minder hoeft bij te leren of direct aan het werk kunt. Kijk hier hoe je ervaring kunt vastleggen.

Nederlandse onderwijssysteem

Wil je meer weten over de leerroutes van basisschool tot universiteit, bekijk dan het Nederlandse onderwijssysteem.

Advies

Wil je persoonlijk advies, neem contact op met een Leerwerkloket.