> Ervaringsverhalen EVC

Ervaringsverhalen EVC

U bent niet de eerste die met succes aan een EVC-traject begint en vervolgens een studie of opleiding gaat volgen. Lees de volgende ervaringsverhalen:

Een nieuwe baan als leerling helpende

Yvonne de Vries-Bijlaard: “Ik begon met mijn portfolio te maken, op de computer. Alle werkervaringen zet je erin. En verder wie jij bent, je hobby's, je vaardigheden, je kennis, eerdere opleidingen en cursussen, enzovoort. Ik heb er situaties op de werkvloer bij gedaan waar ik bij was, ondertekend door een collega of leidinggevende die erbij betrokken was. Verder getuigschriften, werkverklaringen, brieven van ex‑collega's over hoe je was als collega. Je kan het zo mooi maken als je zelf wilt, al moet het natuurlijk wel naar waarheid zijn.”

Een goede investering in jezelf

“In mijn portfolio werd zo een profiel zichtbaar. Op basis daarvan kreeg ik  een opleidingsadvies. Alles bij elkaar een goede investering in mezelf en dus de moeite waard! Ik vond er ook makkelijker een nieuwe baan door als leerling helpende.”

Van toerisme naar verzekeringen

Mona Metzelaar (25) had het diploma MTRO op zak: Middelbaar Toeristisch en Recreatief Onderwijs op mbo 4‑niveau. Maar ze vond geen baan in de toeristische sector. ‘Onvoldoende ervaring’, luidde meestal de reden voor de afwijzingen. Via een uitzendbureau kwam ze terecht in de verzekeringswereld. Haar werkgever stelde haar voor om ook een opleiding in die richting te volgen. Hij betaalt. Zij behoudt haar gewone salaris, maar ze wordt wel geacht in haar vrije tijd aan zelfstudie te doen.Mona is blij met de opleiding: “Ik kan straks met een diploma aantonen dat ik behalve van toerisme ook veel weet van verzekeringen, hypotheken, sparen, beleggen en meer. Dat vergroot mijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.”

Zelf aan de slag met EVC

Ceciel Bruin (50) had een hbo‑laboratoriumopleiding en drie jaar werkervaring toen ze Nederland verruilde voor Canada, waar haar man promoveerde. Ze gingen in de ontwikkelingshulp, in Thailand, Nicaragua, Zanzibar en de Filippijnen. Toen ze noodgedwongen terugkeerden naar Nederland vond ze niet zo gauw een baan. “Wie zit er te wachten op een 45‑jarige die al jaren geen Nederlands laboratorium meer van binnen heeft gezien.  In sollicitatierondes met 25‑jarigen tegenover je telt het niet dat je van aanpakken weet, flexibel bent, oplossingsgericht denkt en meer van dit soort dingen.” Ze inventariseerde zelf haar kwaliteiten in een Ervaringscertificaat‑traject. Daarna koos ze voor een opleiding Onderwijskunde. Nu werkt ze als zelfstandige vanuit haar eigen bureau Onderwijsadvies Bruin‑Mosch voor scholen, bedrijven en overheid. Daarnaast voert ze EVC‑trajecten uit voor hooggeschoolde buitenlandse vluchtelingen. “Ik help deze mensen met hun portfolio en aansluitend scholingsadvies. Dat doe ik nu nog vrijwillig, maar ik zou er graag mijn werk van maken. Anderzijds denk ik: dat komt wel goed, dit gaat het worden.”

Van kansloos tot vaste, betaalde baan

Neriman Komurcu (40) komt oorspronkelijk uit Turkije. Ze werkt in Alkmaar op de administratie van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Neriman was een jaar geleden nog kansloos op de arbeidsmarkt. Geen diploma's, geen recente werkervaring. Dankzij een vrijwilligersstage kreeg ze de kans om te laten zien wat ze waard is. Dat leidde tot erkenning. Met een getuigschrift en een betaalde baan.

Meer kans met het Ervaringscertificaat

“Vroeger werkte ik in de verpleging, ik kon dit beroep niet meer uitvoeren omdat ik astma heb. Ik heb nu in een andere branche ontdekt wat mijn kwaliteiten zijn. Een officieel certificaat is mooi meegenomen, want daardoor werd ik ineens wel uitgenodigd op sollicitatiegesprekken. Daarnaast is de kans om überhaupt ervaring op te doen natuurlijk nog belangrijker. Door de vrijwilligersstage deed ik ongelooflijk veel zelfvertrouwen op. En als je kunt laten zien wat je kunt, is de stap naar betaald werk ineens niet meer zo groot. Nu wil ik meer. En verder.”